Frågor och svar om självförtroende

3 Jun 2011, 09:00 121
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 17 år och jag mår väldigt dåligt. Det är inte så att det är något i mitt liv eller något runt omkring mig som är fel, nej, det är jag som är felet. Jag har världens dåligaste självförtroende. Det finns ingenting jag hatar mer än mig själv. Och mitt såliga självförtroende förstör för mig, hindrar mig från att göra allt jag vill göra. Jag vill vara som alla andra, jag vill kunna vara en social person och umgås med andra människor. Men det går inte! Jag är livrädd för människor egentligen, jag vet inte varför. Det kan gå bra om det bara är en eller två personer, men om det är fler blir jag jätte osäker och kan till och med få panik. Jag vet inte vad jag ska göra, och därför drar jag mig undan. Jag förustsätter alltid att alla hatar mig och att de inte vill ha mig där, så därför tänker jag att det är bättre att hålla mig undan. Men jag önskar verkligen att jag kunde vara som alla andra, och umgås med alla andra. Men jag vet snart inte vad jag ska göra längre, snälla hjälp!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag känner verkligen igen ditt problem. Att vara osäker och rädd inför en grupp människor, men när det bara är en person så går det lättare dvs samtalet är riktat mellan dig och personen enbart. Att ta för sig är inte lätt. Vad jag har gjort under mina år för att öva på detta är att tex sätta som mål att idag ska jag hälsa på minst 5 personer. Sen kan man öka antalet för varje dag. Det gör att du inte tycker till slut att det är lika jobbigt att synas.

En annan bra sak är att skriva upp en lång lista på saker du faktiskt är duktig på och som du klarar av tex idag fick jag G på provet fast jag inte trodde det, eller idag tog jag tag i städningen som väntat i över en vecka, eller idag var jag duktig och motionerade mycket. Men det ska även vara positiva egenskaper som du själv har, tex hjälpsam, ärlig, lyssnar bra på andra osv. Listan sätter man upp vid en plats man ser varje dag, tex vid sängen. Då intalar du dig varje gång du läser den, ett bevis på att du är bra som du är.

En annan sak man kan göra är att skriva upp när någon person säger något positivt om en, tex vad fin tröja du har idag. Då skriver man att den personen tyckte så om mig, en bekräftelse på att du faktiskt är värdefull även om du inte tror det. För att öka din självkänsla (som handlar om din syn på dig själv, det vi anser vara värda) då kan man stå framför spegeln varje dag, låta tankarna flöda och direkt när man hittar något positivt om sig tex, va fint håret blev idag då ska man utveckla det till något större, tex jag kanske inte är så dålig på att fixa till mitt hår eller vad fina ögon jag har idag, men mina ögonbryn är inte så dåliga dom heller. Man ska alltså utveckla de små sakerna till större saker. Du kommer tyvärr hitta negativa saker om dig, men dom måste du försöka fokusera bort på.

En annan bra sak är att göra en "Jag är bra bok" man skriver 3 bra saker om dagen, man ska även skriva 3 saker man varit tacksam för under dagen, och 3 saker som man vill ha hjälp med framöver. Dessa saker skriver du som en dagbok varje dag.

En viktig fälla folk gör är att jämföra sig med andra, vi alla är olika men ändå lika värda.. så hitta något unikt med just dig och lyft fram det.

Läs Mia Törnbloms böcker om självkänsla, eller läs min egen blogg om ämnet här http://antimobbning.wordpress.com/2009/01/06/1075368/

Självförtroende = sakerna vi gör, prestationerna
Självkänslan = vad vi anser om oss själva, vårat egenvärde, det vi är

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar