Frågor och svar om kärleksrelationer

6 Jun 2011, 21:00 129
Annat, 0 år
Question


Hej!

För ett halvår sedan så kom jag ur ett mycket destruktivt förhållande, och detta har medfört att jag har lite svårt med mig själv. Jag lät vissa saker gå för långt, saker jag verkligen inte ville göra. Och jag har kommit en bit på vägen men jag har dagar då jag inte kan se mig själv i spegeln för att jag skäms så mycket över att jag lät min självrespekt så nedtrampad så som den blev. Och jag har idag en ny kille som jag ibland projicerar över alla min dåliga erfarenheter på. Jag har dock blivit bättre på att skilja mellan dem båda nu, men jag har såna skuldkänslor för mitt beteende mot min nuvarande kille, under våra tre första månader var jag väldigt negativ och ledsen. Finns det några tips till mig som jag kan använda när jag känner att det kommer upp en händelse som jag förknippar med negativa känslor?

Svar

Hej!

Tack för din fråga!

Det finns två saker som jag skulle vilja fråga dig innan jag svarar på din fråga.
1. Du skriver att du under en längre period befann dig i ett destruktivt förhållande, har du hunnit bearbeta den upplevelsen innan du anförtrodde ditt hjärta åt till en ny kille?

2. Du skriver att din självrespekt har tagit stryk och att du skäms över att du lät det hela gå så lång. Tror du att det kan vara så att du idag värnar extra mycket om din självrespekt, vilket resulterar i att du reagerar extra på saker som du känner jobbiga eller påträngande?

Om jag får säga min åsikt tror jag att några fåtal mån är en väldigt kort tid att läka sina sår innan man ger sig in i ett nytt förhållande. Det händer precis det som du går igenom nu. Om man inte hinner bearbeta sina jobbiga upplevelser tar man med dem in i det nya förhållandet och det kan skapa stora problem.

När det gäller din fråga kan ett första steg vara ren rationalisering. Om en jobbig situation dyker upp ta ett steg tillbaka och tänk, vad är det som händer? Hur påverkar detta mig? Är det rationellt att jag reagerar på detta sätt?

Om du inte har pratat med den nya killen om vad som har hänt kan det vara rätt bra att berätta varför du reagerar som du gör så att han vet vad som händer.

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar