Frågor och svar om självförtroende

6 Jun 2011, 22:00 228
Annat, 0 år
Question


Hej Susanna.
Jag har väldigt dåligt självförtroende, och det dras ut på mina kompisar, jag säger ibland till dom att saker dom gör är dåliga fast dom inte är det för att jag vill känna att jag är bättre än dom.
Dessutom kan jag inte prata med någon tjej då säger jag massa fel, och jag pratar om saker som är riktigt tråkiga..

Vad kan jag göra för att förbättra mitt självförtroende?

/ Johan

Svar

Hej på dig,

Sann självförtroende kommer inte från att andra har mindre utav den varan. Vad jag menar är att ditt självförtroende kommer inte att öka genom att trycka ner andra personer i din närhet. Jag ser att du redan förstår detta, men även jag vill understryka detta.

Jag kopierar mitt svar från en annan fråga om självförtroende och hoppas att det hjälper dig att öka ditt självförtroende:

Det första steget i att bygga upp en stark självkänsla är att acceptera sig själv precis som man är innan man försöker förbättra sitt självförtroende. Självacceptans och självkännedom är nyckeln till att skapa en positiv självkänsla. När du accepterar dig själv precis som du är kommer du känna att du mår bättre bättre.

När du börjar må bättre kommer du förmodligen att göra mer. När du gör mer, kommer du automatiskt att "åstadkomma" mer inom områden som du finner intressant. När du "åstadkommer" mer, kommer ditt självförtroende att öka. När ditt självförtroende ökar, så ökar din självkänsla.

Med mer självkänsla kommer din totala stolthet för dig själv att öka. Och när du har mer självkänsla och självförtroende, kommer du att känna dig mer bekväm med dig själv.

Gällande att prata med tjejer och känna sig riktigt bekväm under tiden kommer så klart från att man har en bra självkänsla men även genom övning. En sak som är viktig att tänka på är att man oftast inte uppfattas på samma sätt som man själv tror. Ibland är det även lättare att lyssna och utifrån det som tjejerna pratar om ställa frågor som för konversationen framåt. Då vet du att du pratar om sådant som den andre personen finner intressant och du slipper känna att du säger en massa fel.
Steg två kan vara att du börjar prata om dig själv.

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar