Frågor och svar om inkontinens

31 Oct 2001, 00:00 1331
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en tjej på 12 år som undrar om jag fått inkontinens. Förra veckan satt jag satt på bussen hem och var jättekissnödig men innan jag var hemma så kunde jag inte hålla mig och jag kissade i byxorna. Det har ALDRIG NÅNSIN hänt förut (förutom när jag var liten bebis såklart) Jag var jättekissnödig på bussen men jag har alltid kunnat hålla mig förut när jag varit kissnödig förut så jag undrar om det inkontinens jag har fått? Inkontinens är väl när man inte kan hålla sig eller hur? Jag har alltid hållt mig förut och när man är 12 så ska man väl kunna hålla sig tills man hittar en toa även man är jättekissnödig eller hur? Hur kan man bota inkontinens. Ingen av mina kompisar har nånsin kissat på sig och jag har bara sett jättesmå barn göra det. Det är jättepinsamt om dom skulle få reda på att jag gjorde det och dom skulle säkert reta mig. Nu kissar jag alltid innan jag ska åka buss eller går ut eller sånt och det har inte hänt någon mer gång men jag är jätterädd att det kan hända igen.

Svar

Nej du har inte fått inkontinens. Det kan vara helt enkelt ett extremfall av blåsutfyllnad som gjorde att du inte kunde kontrollera dig. Inkontinens är i övrigt inte vanligt i din ålder. Det kan hända att när man är kissnödig och hostar eller skrattar att man tappar kontrollen och kissar. Även detta är inte någon inkontinens.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar