Frågor och svar om självmordstankar

18 Jun 2011, 18:00 196
Annat, 0 år
Question


hej.
jag mår inte bra. Jag mår verkligen jätte dåligt. Jag skär mig och har väldigt dåligt självförtroende. Jag har haft tankar om döden och försökt tagit mitt liv 4 gånger redan. Denna nedstämndhet har förföljt mig i 3 års tid. Jag har haft kontakt med BUP där jag haft en psykolog men som nu har slutat. Jag ska få en ny till hösten men jag behöver hjälp!
Min pojkvän mår dåligt för att jag mår dåligt och därför måste jag må bättre.
Jag vet inte vad jag ska göra.
Jag har inget utlopp för hur jag känner mig, jag kan inte prata om saker för att folk mår dåligt när jag berättar varför jag mår dåligt och det är just det för att jag har gått igenom mycket.
jag behöver ett utlopp men jag vet inte vad jag ska göra.
Jag har så mycket jag skulle behöva prata om, så mycket som hänt.
Men jag har svårt att prata om saker. Varför vet jag inte.
Kan vara för att jag har så lågt självförtroende.
snälla hjälp mig.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Att gå i samtalsterapi är ett väldigt bra sätt att både rensa sina tankar och lätta sitt hjärta, samtidigt som man både får förståelse och tips. Självförtroendet kan man jobba på olika sätt med, det är bra att skriva upp i ett block varje gång man lyckats med något som man inte trodde man skulle klara av, tex att man tror att ett prov ska gå dåligt men sen fick man G ändå. Ju länge listan blir sen, ju mer bevis får man att man är inte så dålig som man tror.

Eftersom du har självskador är det jätteviktigt att du får hjälp hos bup för detta. Man kan ersätta självskadorna med annat, tex slå på en kudde, slänga ner böcker i en bokhylla, man kan lyssna på hög musik. Dina ärr kommer sitta i resten av livet, vad ska man säga till sina kommande barn? Man kommer ångra det. När jag skulle sluta skada mig tog jag det i olika steg, man alltså sakta skadade sig mindre och mindre genom att först låsa in det man skadade sig med i en låst låda. Sen lägger man det i ett annat rum och sista steget är att man slänger det man skadar sig med. Det är viktigt också att du inte lägger skulden på dig själv för att det har blivit såhär.

I dagens samhälle är det tyvärr väldigt ytliga kontakter och pratar man att man mår dåligt blir folk oftast rädda och drar sig undan, så det blir lite ond cirkel. Jag är själv i samma situation lite då och då. Det är ju heller inte rätt att ljuga och svara att man mår bra, när man inte gör det. En bra sak är att man ska kunna vara ärlig mot de riktiga vännerna och då ska dom kunna finnas som stöd, gör dom inte det, då är de ytliga och dåliga vänner som man kan slänga i papperskorgen.

En bra sak du ska göra är att göra saker som du gillar, du kanske gillar någon idrott, eller du kanske gillar att fota osv. Detta är bra att göra så du uppskattar ditt liv i allt mörker. Jag brukar ta en promenad med musik, för musiken kan man koppla bort verkligheten, när jag jobbar också så tänker man inte på det negativa man har i sitt liv.

Jag gjorde ett självmordsförsök när jag gick i 9an, jag vet hur du tänker kring självmord, men det man inte tänker är på de som ska leva i efterhand. Jag får en del mail ifrån föräldrar som berättar om att deras barn tagit sitt liv, dom kan varken jobba eller leva ett normalt liv efter det sen. Självmord är aldrig någon lösning. Allt man kämpat för, har ju då varit helt o onödan. Istället ska man ju få mer kraft att har man tagit sig igenom livet såhär långt, då är det bara titta framåt och försöka ge livet en chans. Detta klippet har jag lagt ut för att visa vilka spår självmord ger. http://www.youtube.com/watch?v=3QC8ZnsdrlQ

Du kan även skriva en "Jag är bra bok" där du skriver 3 positiva saker som hänt under dagen, varje dag, du skriver även 3 saker som du är tacksam med under dagen och du skriver 3 saker som du vill förbättra dig med och få hjälp med. Allt detta skriver du i ett block/bok varje dag. Det gör att du uppmärksammar mer din vardag.

Min spontana tanke/fråga till dig är mera om du testat någon antidepressiv medicin, som gör att ditt månde ligger på en någorlunda stabil nivå. Jag fick testa 3 olika innan jag hittade min medicin som funkade på mig, så alla är olika för varje person. Du kan även försöka hitta nya kontakter via nätet som du kan börja umgås med, som gör dig glad. Då är det viktigt att du fokuserar på att ha kul för stunden och kanske inte så ofta prata om dina problem. Men du måste fokusera på att få hjälpen hos bup, ta vara på den hjälp du får!

Du hittar även bra info på min blogg om hur man kan göra mer http://antimobbning.wordpress.com

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar