Frågor och svar om självförtroende

18 Jun 2011, 18:00 154
Annat, 0 år
Question


Hej. hoppas ni kan hjälpa mig jag har fått så dåligt självförtroende så jag inte änns vågar mig ut på stan. jag har inga vänner kvar, känns som alla har lämnat mig, jag har kanske 2 men ibland sviker bägge två mig. o jag vet inte om jag kan lita på dem. jag försöker vara snäll o fråga om vi kan ses, men den ena kan inte, o det är jämt hon inte kan, o den andra är upptagen me andra saker.. hela tiden. jag vet inte vart jag ska ta vägen känner mig helt värdelös på alla sätt, o vill inte ha detta livet, på helger/vardagar går jag inte ut, stänger in mig i rummet o bara är för mig själv, jag vågar inte heller träffa nya.. känner mig hatad av de mesta. vad ska jag göra för att komma ifrån de hära ? o träffa andra.

allt det här är på grund av att jag har gått upp mycket i vikt. o skämms..det har aldrig varit så här förut..skulle vara världigt tacksamt o få svar.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du ska veta att du är inte ensam om att vara ensam och bli sviken av sina "vänner", jag har under måånga år haft det precis lika dant. Vänner som prioriterar andra och annat före än att umgås med mig. Om man frågat jätte många gånger om att umgås med personen, så har man nått en punkt och då har dom vännerna bevisat för dig att dom inte är äkta vänner. Sådana kontakter rinner tyvärr oftast ut i sanden om den ena personen aldrig hörs av sig och det bara är den andra som hör av sig. Dissa dom personerna och fokusera på att hitta nya.

Innan du hittar nya bör du jobba på både din självkänsla och självförtroendet. Det finns bra böcker med Mia Törnblom, som är böcker som man får tips och hjälp om det. Självkänslan dvs att du inte gillar din kropp och dig som person märks utifrån, även om du inte säger det, så märker alla att du ogillar dig själv. Tyvärr har folk en förmågan att dra sig undan ifrån dom personerna som känner sig osäkra. Vid gruppsammanhang tex har man väldigt svårt för att våga ta för sig och pratar helst inte, utan är mer en lyssnare. Det blir lätt en ond cirkel när man har svårt för sådant.

En bra sak man kan göra är att stå framför spegeln och titta på sig själv, låta tankarna flöda och varje gång det dyker upp något positivt tex "vad vackra ögon jag har" så ska man göra det till något större, tex "ja, men ögonbrynen bredvid är väl inte så dumma dom heller" Tyvärr kommer det fler negativa tankar i början, men dom är viktiga att försöka ta bort och fokusera på annat. En annan sak man kan göra är att skriva en lång lista med positiva egenskaper tex jag är bra på att lyssna, bra på att städa, jag är duktig på matte osv.. Den listan ska man sätta upp där man ser den varje dag kanske vid sängen. En bra sak är också att skriva upp saker varje gång man gjort något bra som man hade negativa förväntningar om innan, tex att man tror inte att man skulle klara ett prov, men sen fick man VG i alla fall.

Som du märker är det ju tyvärr en hel del man måste jobba med sig själv med innan nya kontakter kan komma upp. Men under tiden kan du kanske börja i en idrott eller förening där man dagligen träffar nytt folk i sin ålder. Jag får också en känsla av att du har lätt för att tröstäta när du sitter ensam hemma, ersätt sötsakerna med frukt istället. Ta en 30 minuters promenad varje dag, då kan du rensa en del tankar, ha musik i öronen och bara drömma dig bort, samtidigt som du tränar. Musik kan höja sitt månde rejält. Tänk på vad du äter och att du rör dig regelbundet. Det finns ju även hälsomedel som ökar din ämnesomsättning, så du förbrukar maten fortare.

En annan sak är internetvänner, det är ett bra sätt att hitta nya kontakter. Sök nya i närområdet och fråga om de kanske vill ta en promenad eller en fika. På internet lär man känna varandras personlighet före utseendet. Det är också viktigt att du gör saker som du tycker är roligt. Bara för att komma utanför ditt hem kan du göra saker själv också, tex bio. Tyvärr är ju dagens samhälle väldigt ytligt och utseendefixerat så krogen är inte det bästa alternativet kanske för dig. Jobba först med dig själv mer.

Du hittar även mycket bra information på min blogg http://antimobbning.wordpress.com/

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar