Frågor och svar om kompisrelationer

20 Jun 2011, 10:00 126
Annat, 0 år
Question


Det har hänt mycket i mitt liv, jag har gått igenom massor.
Inga problem med familjen men med vänner. jag har haft många falska vänner och blivit utnyttjad av killar. Jag är inte ful i ansiktet men inte jätte vacker heller. jag är helt okej. så jag fattar inte varför ingen gillar mig. kanske för att jag är mullig.. jag har bara 4 äkta vänner som jag verkligen litar på . men jag vill ha fler. jag har blivit hotad av äldre tjejer och dom har mobbat mig när jag var yngre. vilket gjort mig till en väldigt feg tjej. jag kan bli rädd bara av att få någon blick på mig. jag vill inte vara så. jag har blivit mobbad när jag var liten men inte nu längre. nu är det andra grejer, nu blir jag istället utnyttjad och folk ger mig rykten. jag är så svag.. jag har inte gått ut och roat mig på väldigt länge för att jag känner mig hotad och jag vågar inte. jag är alltid rädd för att något ska hända för att jag så ofta blivit påhoppad av unga tjejer. jag är nu 15 år men feg som fan! snälla vad ska jag göra jag behöver hjälp för att komma över min rädsla. jag gråter minst varje dag, ibland vill jag inte leva längre. jag hamnar alltid i fel umgänge, snälla vad ska jag ta mig till :( varför är jag alltid så rädd????

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du är osäker på dig själv, du anser inte dig själv vara tillräckligt mycket värd inte duger osv, dvs din självkänsla är i botten. När du uppskattar dig själv mer blir det lättare att visa det utåt och även lättare att få kontakter. Tyvärr är det så i samhället att man drar sig gärna tillbaka om det är en person som har dålig självkänsla och är osäker med sig själv. Din självkänsla har påverkats av den mobbning du tidigare var utsatt för och du måste därför jobba upp självkänslan. Att gå i terapi för det är jättebra, men det finns även bra självhjälpsböcker av Mia Törnblom, som du kan läsa.

Jag är övertygad om att du är värd massor och att du har många fina egenskaper. Det gäller bara att ta fram dom hos dig och våga visa dom inför andra. Att du är mullig spelar inte så stor roll om du har en bra självkänsla, då gillar du din kropp precis för den du är. Sen ska man inte beskylla mulligheten som anledning till att man inte hittar killar, en del killar gillar mer hull och inte den där pinsmala tjejen som man bara ser skelett på. Personligen gillar jag mulliga tjejer och drar mig lättare till dom än dom smala. Det jag menar är att du hittat fel killar, den rätta vännen och killen finns där ute.

Nätet är ett bra sätt att lära känna nya, där lär man ju känna personligheten vem man är och inte utefter vem man ser ut att vara.

Sen kan jag säga att 4 äkta vänner är enligt mig jätte mycket! Det är mängder som inte har en endaste, så jag tycker du ska uppskatta dom mer och vara med dom ofta. Ha kul tillsammans. Var nöjd med dom du har och sök inte efter det du inte har. Att jämföra sig med hur många andra vänner har, är tecken på dålig självkänsla. Det är fälla nummer 1, att jämföra sig med andra. Var den du är och var unik på det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar