Frågor och svar om depression

20 Jun 2011, 10:00 146
Tjej, 15 år
Question


kan man vara deprimerad utan att veta om det?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Man ska skilja på deprimerad och lite ledsen, för vi alla känner meningslöshet ibland av olika anledningar. Vid depression har du en och samma nivå under en lång period, dvs du får inte bara meningslöshet ibland utan har det jämt. Du känner inte att något i ditt liv är roligt, oavsett vad du gör, du uppskattar inte sakerna, du tänker mycket på döden, din kropp är svag och du orkar inte ta tag i saker, du gråter ofta osv.

Du beskriver ingenting om varför du misstänker att du skulle vara inne i en depression, så då är det svårt att bedöma. Men ett enkelt svar på din fråga, nej man märker själv av det ganska bra och snabbt om man är inne i en depression. Det påverkar ens vardag enormt mycket, så man kan inte undkomma det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar