Frågor och svar om syskon

22 Jun 2011, 09:00 442
Annat, 0 år
Question


Hej.. Jag är en tjej på tolv år som är från småland som har en fråga.

Jag har gått igenom mycket dåligt.
När jag var 10 så drack sig min pappa jättefull och skrämde mig verkligen.. Han kom inte flera gånger in till mitt rum och frågade om jag älskade honom. Sen frågade han om jag ville ha hans sprit,sen blev han deprimerad. Det hände två gånger på en månad. Polisen hämtade mig på en gång, pappa blev aggressiv . Sen dess har jag gått på stödgrupp och pratat med socialstyrelsen och poliser. Pappa fick gå grupp för sitt alkoholproblem. Nåra månader senare började min 17 åriga bror med droger. Han sålde piller och sådär.. Sen hände det som inte fick hända. Mamma och jag satt vid soffan , efter vi hade kommit hem. Min bror satt i soffan , såg ut som om han sov. Sen började han göra konstiga ljud , och skakade. Jag blev jätterädd och tårarna kom. Mamma sa att han bara sov och drömde , men jag såg allvarligheten och rädslan i hennes ögon. Sen började han skrika , mamma hoppade upp från soffan och skrek på min andra bror. Han kom upp och sa med allvarlig och rädd röst att mamma skulle ringa ambulansen , polisen. Jag skrek , ambulansen kom tillsammans med polisen. Min bror låg och skrek och skakade. Men sen , blev han still. Och medvetslös, och okontaktbar. Jag sprang in på mitt rum och lade mig i sängen och grät . Min bror blev hämtad av ambulansen , han fick åka till hudiksvalls intensiven . Med slangar i sig för att kunna andas. Han hade blandat knark med alkohol.. ett självmordsförsök . Jag blev deprimerad och ledsen ett tag efter. Jag satt vid min brors sida på sjukhuset i 1 dag. sen hände det , igen..Sen , ett tag efter , blev han misshandlad.grovt. inte bara en gång , fyra gånger. Sen ett tag senare , blev han knivhuggen i benet och nästan förblödde . det tog hårt på mig , jag var jätte ledsen , men hade ingen att prata med. Sen ett halvår senare , tog min låtsaspappa livet av sig. det tog nog hårdast på mig.Vi är 4 syskon , min storasyster går det bra för , hon har bra jobb och kille. Min andra bror , har en sjukdom.. Men han är endå bäst. Sen är det jag. Sen min andra bror , som var kriminell.

Nu: min bror har lägenhet , och säger att han har slutat med drogerna.. Men jag går fortfarande runt och är orolig att mamma ska ringa mig och säga att något har hänt. Jag vet att han var deprimerad, därför jag var rädd. Så , min fråga:

Hur ska jag kunna veta om min bror talar sanning?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jobbig bakgrund du har och jag beklagar!

Jag tycker inte du ska gå runt och vara orolig när du inte vet läget. Ibland ljuger man om att man slutat med droger och alkohol men man måste ändå utgå ifrån att det är sanning. Jag tycker du ska göra roliga saker ibland, som får dig att må bra och tänka på annat. Sakerna man oroar sig för blir ju inte mindre av att tänka på dom, det blir ju bara värre för dig själv. Jag tror din bror har lärt sig något av allt han gjort och varit med om. Du kan ju även försöka göra något skoj med din bror.

Känner du att du behöver snacka med någon kan du ju alltid vända dig till tex ungdomsmottagningen, bup, bris eller skolsköterskan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar