Frågor och svar om kompisrelationer

22 Jun 2011, 09:00 121
Annat, 0 år
Question


Vad är det för fel på mig? jag är inte ful men jag är mullig.
Jag är inte kall, jag är inte dryg men har lite humörsvängningar.
Jag pratar mycket och är social. jag är för det mesta en glad tjej som vill ha äkta vänner.
Men VARFÖR gillar ingen mig? varför tycker mina vänner att jag är jobbig och dum :( varför utnyttjar killar mig? varför har folk så lätt att hata mig? vad gör jag för fel????? varför undviker mina vänner mig ?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag blir ledsen när du hatar dig själv så mycket och lägger skulden på dig själv. I dagens samhälle är tyvärr de flesta så upptagna och självständiga så dom har inte tid att tänka på andra, sorgligt nog. Du låter som en härlig och go tjej som många egentligen borde gilla. Man får inte ge upp förtidigt, utan det är bara kämpa på och leta vidare med kontakter. Nätet är jättebra ställe, för då lär man ju känna personligheten. Kanske du och dina vänner inte alls har något gemensamt och att ni passar inte varandra, ni gillar olika saker.

Alla har olika humor, en del tål att man skämtar lite om den andra, en del tål det inte alls. Jag vet inte ditt beteende mot dina vänner, men ibland räcker det tyvärr med småsaker. Ibland kan man vara för ivrig till att vilja hitta på något med nån, så att det blir till slut att man tjatar om att ses och en del kan tröttna på det. Ibland kan det vara att man bara pratar om sitt eget månde och en del tröttnar på det. Du berättade inte i vilka sammanhang de tycker du är jobbig och dum. Ibland är man en sådan person som alltid vill ha rätt och sista ordet, det kan också en del tycka är jobbigt.

Varför killar utnyttjar dig? Du är lååångt ifrån ensam om den saken, det är antagligen inte personligen mot dig utan många killar är tyvärr så i beteendet. De vill visa sig tuffa inför andra och vågar inte visa känslor inför andra, vilket lätt blir ett kallt beteende. Jag tycker du ska vara lite försiktig och lära känna killen först innan du börjar umgås ordentligt med den. Var inte för snabb alltså, utan ligg lite lågt och ha absolut inte sex för tidigt med den. Gör inget som du kommer ångra och som är mot din vilja. Man får leta länge tills man hittar dom där guldkornen, men tro mig, dom finns!

Jag tror det är bäst om du får samtalsterapi, så du får regelbundet stöd och någon som lyssnar. Du kan vända dig till bup, ungdomsmottagningen och bris går att ringa också. Du behöver öva upp lite på din självkänsla, så du inte hela tiden lägger skulden på dig själv.

En sak till, om dina vänner agerar så som dom gör, då är dom ju inga äkta vänner. Bryt kontakten då och lägg energin på vettigare personer och på personer som är värda att ha kontakt med dig! Om du vågar kan du ju även fråga dom rakt ut varför dom anser att du är jobbig och dum, liksom vad det är du gör eller säger som de inte tycker om. Det är ju egentligen bästa sättet att få svar på det hela, för då har du ju möjligheten att tänka på de där småsakerna som du omedvetet råkade säga på fel sätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar