Frågor och svar om självförtroende

12 Jul 2011, 11:00 102
Annat, 0 år
Question


Hej!
Det är såhär att jag har några saker jag skulle vilka fråga.

Jag har problem med mitt självförtroende och nu har det gått så långt att jag har börjat sluta göra saker jag vet att jag inte är bra på. T.ex om vi ska spela kubb också vet jag att jag mkt sällan brukar kunna kasta ner någon utav pinnarna, då blir jag väldigt negativ till att vilja spela det. Men om vi ska dansa (jag är tävlingsdansare), då är jag väldigt positiv till det. Jag har alltså väldigt svårt att ha kul om Jag inte är bra på det vi gör... och det gör inte mig direkt till en social tjej, även fast det är det jag vill kunna va. Jag vill kunna t.ex. spela kubb och göra bort mig, men inte "gräva ner mig" för det utan jag vill kunna skratta bort det. Kanske är mitt stora problem här att jag har prestationsångest... för jag vill alltid försöka vara bra på saker. Jag tror att anledningen till att jag vill vara bra på saker är att då ser folk en mer och De respekterar en mer. JAg vill imponera så att folk tänker "åh, hon var duktig på att dansa..osv.." jag har tappat det där att jag enbart dansar för att jag tkr det är kul. Har du några bra sätt att tänka eller någonting särskilt man kan tänka på då eller göra för att Jag ska kunna få tillbaka samma tänk? (JAg förstår att det är klurigt att förstå)

Om Jag inte är det blir jag arg på mig själv och oftast går det ut över De runt omkring mig eftersom jag blir typ sur och depp och har väldigt lätt att gå undan. Jag går typ ner i en depression och jag har svårt att veta hur jag ska ta mig ur den då. Folk runt omkring mig uppfattar mig då säkert somtråkig osv. Jag vet inte hur jag ska göra för att detta ska förbättras eller hur jag ska komma ur mina depressioner. Så har du några tips eller råd eller någonting du tror kan hjälpa?

Tack

Svar

Hej på dig!

Jag undrar om det är din tävlingsanda som kommer fram och inte ett dåligt självförtroende. Vissa vågar göra bort sig och tycker inte att det är så märkvärdigt, medan andra skulle hellre dö än att ge sig in i ngt de vet att de inte kan vinna.
Detta tror inte jag är dåligt självförtroende utan en slags stark tävlingsinstinkt.

Jag tror att vi alla har en självbild, denna kan stämma mer eller mindre överens med verkligheten. Detta kan innebära att vi inbillar oss att vi tex är super kassa på en sak och att vi inte kan klara det, slutresultatet blir att vi får rätt och vi misslyckas med försöket. Inte för att vi aldrig kommer att klara av tex att kunna spela kubb, utan att vi ser på oss själva som dåliga kubbspelare. Alltså har man en felaktig bild gällande sig själv och det påverkar sin prestation på ett negativt sätt.

Vad jag menar är tex: Om man tänker sig golfspelare. De tränar och visualiserar nästan alla deras spel först i huvudet innan de ger sig ut och gör det på riktigt. Idrottsmän vet att det är super viktigt att vara mentalt rätt inställd på att vinna annars blir det pannkaka av det hela.

Mitt svar på din fråga är att du kanske inte borde ta dig an nya eller utmanande saker med inställningen att du suger på det. Jag lovar att du kommer få rätt och slutligen misslyckas. Detta kommer att leda till att du får ännu svårare att testa det igen för att du är rädd för att "se dum ut" framför de andra. Se dig själv att lyckas med det du företar dig och det kommer att gå tusen gånger lättare! Precis som när du dansar, du ser dig själv som en duktig dansare, våga se dig själv på samma sätt även på nya saker.

Lite idrottsmentalitets tips!

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar