Frågor och svar om självförtroende

12 Jul 2011, 13:00 135
Annat, 0 år
Question


Hej Susanna!

Jag är en 17-årig kille som har väldigt dåligt självförtroende.
När jag väl pratar med kompisar som jag känner går det hur bra som helst och då brukar jag oftast våga saker som jag aldrig vågat själv (sociala sammanhang).

I skolan är jag den blyga killen som inte syns så mycket utan bara är accepterad av klassen. Alltid när jag är i skolan känns det som jag har ett behov av att göra allt rätt, ifall folk ser ner på mig eller tycker inte om det jag gör så känner jag mig dålig.

Jag måste dock erkänna att jag mer är av en individ typ, jag gillar att socialisera mig och så men är inte jätte förtjust i att vara killen som umgås hela tiden utan gillar att spendera tid med mig själv.

Så vad jag ska jag göra för att bli mer säker i mig själv?

Svar

Hej!

Låt oss bryta ner ditt brev:
1. När du umgås med dina vänner så känner du dig bekväm och självsäker.
2. I skolan är du blyg och rädd för att göra fel.
3. Du vill gärna ha gott om tid för dig själv.

Vad är det som gör att du känner dig bekväm med dina vänner men inte med dina klasskamrater? Vad är skillnaderna i ditt sätt att umgås med dina vänner/klasskamrater? Hur ser du på dig själv när du är med dina vänner och hur ser du på dig själv när du är med klassen? Vad är skillnaderna och varför tror du att de uppstår?

Om du ser på dig själv som en person som är lite utanför och osäker så kommer du att få rätt. Folk behandlar en efter hur man beter sig, inte hur man vill bete sig. Om din självbild är fel måste du först börja med att rätta till den. Börja med att sätta dig ner och tänka ut vad det innebär att vara denna självsäkra person. Utgå inte från vad någon annan tycker är ett självsäkert beteende utan utgå från hur du skulle vilja vara. Försök att hämta "inspiration" från hur du känner och beter dig med dina vänner. Tänk på att folk inte förväntar sig att du ska bete dig på ett speciellt sätt, utan att vi faktiskt lär dem vad de kan förvänta sig utav oss genom att konstant uppföra oss på ett visst sätt. Detta innebär att när du börjar bete dig på ett visst sätt kommer folk kanske undra vad som hände, men det kommer att släppa efter ett tag. Det viktigaste är att du känner att du kan vara dig själv, precis som du är. Sedan är det upp till dig att komma fram till vad det innebär.

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar