Frågor och svar om självmisshandel

19 Jul 2011, 12:00 202
Tjej, 19 år
Question


Jag har självskadeärr på min vänstra arm som jag ångrar mer än något annat. Har inte skurit mig sedan jag var 13 och är nu 19 så allt är läkt och fint. Men jag själv störs av det, jag är inte "typen" som skär sig, så därför är det inte så många som ser att jag har gjort det. Men för mitt välmående och att jag skall känna att jag inte behöver tänka på ärren så undrar jag vad jag kan göra för att ta bort dem? Vet att det finns laser och jag skulle nog kunna tro att det skulle funka då mina ärr inte är speciellt många,stora eller upphöjda. Tänk vad skönt det skullle vara att vara helt fri från dem. Så var tycker du att jag skall börja? bor i Halmstad.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 19,

Det jag kan trösta dig med är att ärr bleknar med tiden. Men om du känner att det är ett stort problem för dig nu så kan laser vara en idé. Börja med att prata med din vårdcentral eller t.ex. ungdomsmottagning. Du kan kanske få behandlingen gratis om de bedömmer att du mår väldigt dåligt psykiskt av det, men det kan jag inte säga säkert, utan det är bättre att du frågar på mottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar