Frågor och svar om Ätstörningar

20 Jul 2011, 10:00 122
Annat, 0 år
Question


Alla mina kompisar säger att jag har ätstörningar och att jag inte borde gå ner i vikt, men jag har jätte svårt att behålla vikten och jag har alltid tyckt jag är överviktig. Min vikt har blivit en så viktig del av mitt liv och jag vill verkligen inte gå upp igen, jag väger nu 71 kg men jag går upp och ner från 69-73 hela tiden jag är 177 cm lång. Det står att det är normalt i BMI men jag tycker själv det är alldeles för mycket. Just nu vet jag inte vad jag ska göra, mina föräldrar vill att jag ska gå hos en psykolog, mina vänner är rädda för vad jag ska göra men själv bryr jag mig inte om nått annat än att jag ska gå ner i vikt.
Jag tog massa anorexia test och bulemi test och allt säger att jag har båda, Jag hets äter inte men jag spyr en gång i veckan ungefär, jag börja precis med det och det är så lätt och det gick så fort. Men jag vet att jag inte kan fortsätta på det viset.

Vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som du lider av ätstörningar ja. Att vara smal är inte så bra som man kan tro, det där är bara en orealistisk idealmål som samhället/media speglat upp. Så länge det inte är någon hälsofara för dig att ha den vikt du har, dvs den normalvikt du nu har, så ska du ju bibehålla den vikt du har. Det är när du överskrider en viss gräns som är risk för hälsan, men du ligger under den.

Jag tycker du ska be om hjälp på ungdomsmottagningen. De har mer kunnig och bra personal än man kan tro. Du ska även lyssna på dina vänner, dom är rädda om dig och vill att du mår bra.

Du har väldigt låg självkänsla, vilket gör att du hittar fel på dig själv som egentligen inte alls finns, det är bara din egen åsikt men ingen annans. Du kan öva upp din självkänsla genom att läsa de självhjälps böcker som Mia Törnblom har. Skriv även upp en lång lista med positiva egenskaper hos dig själv. Du måste inse att du är fin som du är och att du inte ska behöva ändra dig. Risken finns om du blir så smal som du vill bli, är att du kommer hitta nya fel på dig själv som du vill ändra på, tex ful näsa, för små bröst osv. Det jag menar är att det spelar ingen roll om du nu skulle gå ner i vikt, din självkänsla gör att du ändå inte kommer vara nöjd med dig själv. Dessutom är det riktigt farligt att vara för smal.

Du har mat på bordet, tak över huvudet, du har vänner.. Det är många som inte ens har det, förstör inte ditt liv bara för att media har målat upp en bild som varken är lätt att nå upp till eller speciellt hälsosamt. Jag brukar också säga att jag föredrar hellre tjejer som är lite mulliga eller har lite mer på kroppen, än en pinsmal tjej där man ser skelett och allt.

Jag ska även påminna dig om att du leker med döden, att experimentera sådär med din kropp och med mat det kan gå riktigt illa. Förstör inte ditt liv, gör något bra av det hela och njut av att du har vänner som bryr sig. Försök hitta en aktivitet också som gör att du mår bättre och inte tänker så mycket på din vikt.

Ungdomsmottagningen bör du kontakta snarast, ju längre tiden går, ju svårare blir det att bli fri ifrån det hela. Läs även min blogg där jag skriver mycket om just detta problem med idealet. http://antimobbning.wordpress.com

Ditt bmi ligger på 22-23 och upp till 25 är normalvikt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar