Frågor och svar om kompisrelationer

20 Jul 2011, 11:00 124
Annat, 0 år
Question


hej. jag och min kompis var i stan idag, vi hade det riktigt kul faktiskt... sen när vi skulle till tåget hem så ville hon stanna i stan med en annan tjej kompis till henne. hon följde mig till tåget & sa hejdå. natten innan hade hon slaggat hos mig, för hennes föräldrar var på deras landställe.i alla fall, sen så kom jag på att det hon gjort var faktiskt ganska elakt gjort. hon hade dumpat av mig på tåget & hade kul med sin andra vän istället. jag berättade det för mina föräldrar, mamma ringde hennes mamma & berättade. mamma sa att min vän var kvar i stan till hennes mamma. och sen så la min syster sig i & sms:ade min kompis syster & berättade vart min vän var. dom har inte ett skit med min vän att göra. min kompis, vi kallar henne anna, ska sova ikväll hos min vän elvira för anna ska till sitt landställe på onsdag ( alltså imorgon) och då slaggar hon hos mig först sen aa elvira. anna fick senare reda på vad min mamma sagt till hennes mamma & vad min syster sagt, hon ringde mig & skällde på mig. jag sa att det faktiskt var lite drygt att hon lämnade mig bara sådär. sen känns det lite elakt mot elvira som väntade på henne, och så var anna i stan!det är inte heller schyst. anna är en av mina bästavänner, men nu vet jag inte längre. hur ska jag göra för att hon ska förstå att det var bådas fel ? och vad ska jag säga för att det ska lösa sig ?
är rädd att hon inte vill vara min vän längre.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Äkta vänner kan både förlåta och förstå dig, kan dom inte det är dom vännerna inget att ha. Det bästa man kan göra är att prata MED varandra om problemet, och inte OM varandra, dvs snacka inte skit bakom ryggen varken du eller dom, men snacka om problemet med varandra. Det finns säkert logiska förklaringar till detta problem, som oftast löser sig genom att bara berätta för varandra hur man känner och tänker. Det är viktigt att berätta sådant, för hur ska man annars kunna veta hur du eller dom kände i det tillfället.. Det kanske också var ett enkelt missförstånd.

Ibland kanske det också behövs att man är ifrån varandra ett tag för att förstå mer hur mycket den andra betyder för en. Ta ditt eget ansvar och berätta hur du känner/tänker, då ska även dom/hon ta sitt ansvar om den är en äkta vän. Sen ska man även komma ihåg att vänner kommer och går i livet, dvs ibland växer man ifrån varandra och hittar nya andra vänner. Men prata så löser det sig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar