Frågor och svar om Ätstörningar

4 Aug 2011, 17:00 123
Annat, 0 år
Question


Hej, Jag är 13-år & lider av anorexia.
Jag går på dagvård på karlstads ätstörnings enhet.
Har jag rätt att säga att ajg inte vill ha hjälp?
Vad är det bästa tips du kan ge för att ta sej ur anorexian?
Har haft det sedan jag var 11 år . Tränat nästan varje dag,spytt & så

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina kämpen!

Just när det gäller det byråkratiska som gäller om du behöver gå kvar så behöver du nog det med tanke på att du är så ung och inte myndig. Istället för att hoppa av behandlingen (om det är det du funderar på) så råder jag att du istället funderar över vad det är som inte funkar? Är det inte någon bra terapi så kanske man kan byta terapeut, är det motivationen som brister så kanske man kan fokusera mer på den osv. Jag tror att du ska jobba på att försöka få det att fungera, att ändra det som inte funkar tillsammans med behandlarna på enheten.

Det absolut bästa rådet jag kan ge dig (jag har själv varit drabbad men är frisk sedan flera år) är att inte ge upp. Att försöka jobba på motivationen. Att påminna sig om vinsterna av att bli frisk. Det kan man göra på flera sätt. Man kan skaffa en mentor hos http://www.abkontakt.se tex. För att få se med egna ögon att det faktiskt går att bli frisk. Man kan sätta upp mål och drömmar om saker man vill göra i livet när man blir frisk. Jag brukade tänka på att om jag skulle kunna använda den kraft som jag som sjuk använde Emot mig istället skulle använda För mig skulle jag kunna ta mig hur långt som helst i vad som helst. För det är så det är. Alla vi som är eller varit sjuka är människor med en enorm kraft, envishet och styrka. Dock använder man det som sjuk det till att förgöra sig själv inte för att bygga upp och ta sig framåt. Ha det i tanken. Jag tror också att vi som tar oss ur det uppskattar och ser livet på ett annat sätt än människor som inte varit drabbade. Vi vet helt enkelt hur jäkligt livet kan vara och njuter och uppskattar därför livet mycket när vi kommit ur det.

Ge inte upp fina du!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar