Frågor och svar om självförtroende

4 Aug 2011, 20:00 133
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej som snart ska börja nian, för det mesta så är jag väldigt glad men just nu ligger min självkänsla på NOLL.
Mitt problem är att jag inte är nöjd med hur jag ser ut. Jag har alltid varit nöjd eller rättare sagt accepterat mig för den jag är men alla kommentarer och tv-program har gjort så jag börjat må dåligt, riktigt deprimerad faktiskt.
Jag är 1,75 och har haft svårt för den längden men nu älskar jag den! Jag älskar även mitt hår och mitt ansikte. Jag hatar dessvärre nästan resten. Jag har nämligen stora födelsemärke på ena låret och ena skinkan, detta är vad jag tycker är värst. Jag märker att när jag har shorts eller bikini på mig så tittar folk annorlunda och har fått sårade kommentarer om detta, även om dom inte var menade att såra mig. När en kille har sett mig med mycket kläder som jag nu börjat ha för att dölja så får jag komplimangerna "snygging" men så fort dom ser mitt sanna jag känns det som dom ryggar tillbaka, jag tycker även att jag har tjocka armar och ben men jag vet att jag är normal för min längd och jag är inte det minsta överviktig! Jag ser även hur fler och fler börjar banta för att bli smala elelr träna ihjäl sig men som tur är har jag inte alls planer för det, skulle inte vilja va pinnsmal!
Jag har varit och provat att ta laser på en väldigt liten del för jag ville se hur resultat skulle bli om jag tog bort allt och jag kan bara säga: jag har aldrig lidit så mycket i hela mitt liv under dom minuterna min hud blev bränd, bit för bit. Jag börjar nu tvivla på om det är värt det, bara för att ta bort dom där stora bruna märkena, men gud vad jag skulle mått bra då! Det är så klart svårt för dig att säga hur jag ska göra men vad skulle du gjort? För jag tror verkligen att jag skulle vara lycklig utan dom.

Svar

Hej!

Tack för ditt brev. Jag är glad över att läsa att du inte vill vara pinnsmal och att du är nöjd med din kropp!

Men när det gäller din fråga finns två vägar att gå:
1. Antingen utför du denna smärtsamma ingrepp
2. Du accepterar att du inte exakt är som andra och att det gör dig unik

Det finns väldigt många skådisar,programledare, sångerskor och helt vanliga människor som har ngt som skiljer dem från andra. De har säkerligen haft samma tankar som dig när de var i din ålder, men valt att inte ändra på sig själva. Vad är du rätt och fel. Ska jag vara helt ärlig, så finns det inget rätt eller fel i ditt fall. Du måste utgå helt från dig själv. Antingen gör du ingreppet eller så väntar du ett tag för att se om dina födelsemärken är ngt som du känner att du kan leva med. Det viktigaste är att du gör det för dig själv och ingen annan. Det är du som ska leva med beslutet, det är du som ska gå igenom smärtan. Känner du att det är värt det så sök stöd hos dina föräldrar och be dem att stötta dig igenom processen.

Jag hoppas att du, oavsett beslut, känner att du gör rätt för att du vill det och inte för vad omvärlden och alla tv-program säger!

Lycka till tjejen!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar