Frågor och svar om Öron

6 Mar 2001, 00:00 373
Annat, 0 år
Question


Tjenare! jag är en 19 årig grabb som börjat få ful hårväxt, bl a på näsan och öronen, finns det något att göra åt detta? Eller skall jag bara raka bort det? kommer de inte tillbaks grövre om jag rakar det?

Svar

Att man har ökad mängd hårväxt på olika delar av kroppen och organ kan vara genetiskt betingat i vissa delar av världen. Det vill säga att vissa folkslag har mer benägenhet att få ökad hårväxt. Att du skulle raka dig är inte rekommenderat just pga de nämnda orsakerna som du har tagit upp; ännu mera ökad hårväxt och grövre hår. Kosmetisk terapi med laser finns men kostar. Det finns receptfria hårborttagningsmedel att köpa på apoteket men med nackdelen att det kommer att återkomma igen. Man ska vara medveten om ovanliga sjukdomar som skulle kunna ge ökad hårtillväxt tillföljd av hormonell rubning, men då måste du utredas i så fall genom din husläkare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar