Frågor och svar om ögon

9 Mar 2001, 00:00 211
Annat, 0 år
Question


Jag har månadslinser som man inte kan sova med, men jag skulle jättegärna vilja byta till sådana man kan sova med. Jag har bara haft linser ett år. Jag läste att man måste ha speciella skäl till att ha "sovbara" linser, men min mamma har det utan speciella skäl.

Svar

Det viktigaste är att du har förutsättningar att bära Dygnetrunt-linser, och det tar din Optiker reda på åt dig. Alla linser passar inte på alla ögon. Sen tyckar jag nog att man bör vara en van linsbärare och inte för ung för att börja med dessa linser. Det är bra om du har haft linser ett tag och vet hur det ska kännas och framför allt hur det inte ska kännas. Har man speciella skäl för att sova med dem så är det ju naturligtvis lättare att motivera varför man vill sova med dem, men det är inget uttalat eller absolut krav.

Någon speciell åldersgräns finns egentligen inte, men du skall själv kunna ta ansvar för dina linser och förstå vikten av att sköta dem på rätt sätt.

Man skall även veta att de här linserna kostar mer än "vanliga" månadslinser och det kanske är skäl nog att vänta med dem tills man är lite äldre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar