Frågor och svar om Ätstörningar

15 Aug 2011, 17:00 207
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på sexton år som har lidit av ätstörningar till och från sedan slutet av förra året.
Det började med att jag spydde upp allt jag åt. Jag blev påkommen med mitt beteende och tvingades därför gå till bup. Jag var aldrig underviktig så antar att det var därför de inte tog mig seriöst. Jag sa att jag slutat spy, de vägde mig inte och lät mig gå.

Jag kom ur min störning i två veckor, sedan föll jag tillbaka.
Nu har det blivit mer utav svältperioder, perioder då jag inte ätit alls. Jag är just nu inne i en period då jag inte kan äta 'hela' saker, liksom en hel tomat är för mycket eftersom den är hel.
Mina föräldrar är väldigt medvetna om situationen och har sagt att om jag inte börja anstränga mig mer kommer de sätta mig på tvångsvård.

Min fråga är, hur mycket bör man äta och när? Och hur ska man tänka när man har ätit, hur ska man tänka för att hålla sig kvar vid att äta? Jag tycker det är jätte jobbigt att jag ska behöva äta mer än det jag gör, så jag måste veta hur jag ska tänka

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Ätstörningar är inget man ska leka med och man ska ta det på största allvar. Jag brukar säga att man faktiskt rent av leker med döden. Problemet med detta är att man tänker alldeles för mycket på mat, försök koppla bort dessa tankar. Kanske funkar det bättre om du gör något samtidigt som du äter, tex lyssnar på musik som kopplar dina tankar på kanske låttexterna istället osv.

Hur mycket man ska äta är ju helt enkelt personligt. Men enligt tallriks modellen ska man ju ha 1/3 kött,fisk, 1/3 ris, pasta eller potatis samt sista 3e delen ska vara grönsaker på tallriken och då ska ju tallriken vara full. Ett glass vatten och kanske ett knäckebröd brukar vara bra också.

Men ditt första fokus måste ligga på att äta mat och behålla det, dvs börja långsamt att ät lite, sen lite mer för varje dag/vecka. Jag tycker du fortfarande ska söka hjälp/vård för detta, du kan vända dig till ungdomsmottagningen eller din skolsköterska. Jag är övertygad om att du är en fin och bra tjej, som faktiskt har en inre styrka om att vilja bli fri ifrån denna ätstörning. Ta fram styrkan, gör den större och ge inte upp, ibland faller man men det gäller att ta sig upp igen och fortsätta kämpa. Jag tycker även du ska använda dig av om du har vänner, så ska dom kunna stödja dig.

Största orsaken till ätstörningar är ju att man ogillar sin kropp, som är att man har dålig självkänsla, detta tycker jag du ska öva upp genom självhjälpsböcker. Acceptera dig precis som du är och häng inte upp dig på att du inte är den där pinnsmala tjejen som är i reklamen. Utseendet är verkligen inte allt, insidan är viktigast. Får du en stabil insida så kommer du heller inte tänka så mycket på ytan. Men som sagt, använd dig av den hjälp som finns i samhället idag. Använd dig av åtanken om tvångsvård, slipp det genom att ta upp den där styrkan om att du kan bli fri utan sådan vård.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar