Frågor och svar om självförtroende

17 Aug 2011, 12:00 124
Annat, 0 år
Question


Hej! jag är en tjej på snart 15 år.
Jag hatar verkligen min kropp, jag hatar mitt hår, mitt utseénde, mitt "häst" flin, mitt hår, jag tycker jag är tjock, jag är gula tänder, jag har stora fötter och har finnar ÖVERALLT!
Ibland kan jag bli äcklad av att se mig själv, på mornarna när jag skall gå till skolan, kan jag stå och trycka ner mig själv.
Jag mår inte bra av detta. Det finns så många som säger att jag är fin och vacker, men jag kan inte tro på det!
Jag har en pojkvän, och jag är hur tacksam som helst för att jag har honom! Han är värdens finaste!
Men... jag är inte jättelycklig endå.. Jag hatar ju mig själv.. Ibland kan jag fråga mig själv varför jag ens är född!
Jag vill inte äta, för jag är rädd att gå upp i vikt. När jag inte är med min pojkvän så är jag ute och springer. På helger brukar jag såringa från halv 6 till 3! Min mamma har bett om hjälp, men inget fungerar. Jag tror jag är sjuk.. Vad ska jag göra? VAD SKA JAG TA MIG TILL? :( jag behöver hjälp.

Svar

Hej tjejen,

Det låter som att du har det otroligt jobbigt och jag hoppas att du kan komma rätt med det som gör att du ser på dig på detta sätt.

Jag har skrivit en del om ngt som kallas för själv-bild. Det är den bilden man har utav sig själv, vilket kan skilja sig helt från vad andra ser. Jag vill dyka ner i detta ämne lite djupare med dig och hoppas att du tar dig tiden att läsa och förstå det jag ska skriva. Om du väljer att praktisera dessa steg kan det hjälpa dig på vägen till att må bättre.

Alla har en själv-bild, antingen en positiv eller negativ. Vilket beror helt på vad man har matat den med för information. Med detta menar jag att sättet man ser på sig själv kan bli skadad om man tex har personer runtomkring sig som hela tiden intalar en att man inte är värd ngt, att man är ful eller dum. Man kan även åstadkomma denna skada själv genom att hela tiden säga nedsättande saker till sig själv. Till slut kommer det att bli ens verklighet, oavsett den riktiga sanningen. Detta gör att man mår därefter också och det kan i sin tur yttra sig i ett destruktivt beteende.

När du skriver att du står och trycker ner dig själv, innebär det att du matar din själv-bild med en massa negativ information och din hjärna kommer att tro på det och du kommer att må dåligt. Du kommer att se på dig själv på ett förvrängt sätt, som exempelvis en anorektiker gör. En anorektiker tycker att de är jätte tjocka fastän de är ohälsosamt smala.

För att kunna ändra på sin själv-bild måste man omprogrammera den. Detta gör man genom att börja "mata sin hjärna" med rätt information och att man ser sig själv på ett rätt sätt. Även om man från början inte tror det man själv säger, som tex, jag är vacker, jag är värd det absolut bästa, osv. så måste man fortsätta med det.

En annan del utav detta är att man ”ser” sig själv som denna självsäkra person. Om vi tar ett golfproffs som exempel, så vet de hur viktigt är med mental träning. Innan de ens sätter igång med en tävling så ser de sig själva att lyckas med hela processen. De vet hur viktigt det är att se sig själv lyckas mentalt innan de faktiskt gör det.

Så jag rekommenderar dig att göra precis samma sak. Att varje dag ta minst 30 min och se dig själv precis som du vill vara. Gör detta i minst 30 dagar, så får du se att du börjar se på dig själv på ett annat sätt. Men det är viktigt att inte fuska. Sätt dig på en lugn plats och se dig själv mentalt lyckas med saker som du kanske inte gjort innan. Se dig själv som en vacker person, inte en annan person, utan dig själv. Du kommer märka att du inte lika ofta säger negativa saker till dig själv. Detta pga att det inte kommer att finnas utrymme eller lust till att tala illa om dig själv!

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar