Frågor och svar om Ätstörningar

18 Aug 2011, 17:00 135
Tjej, 17 år
Question


Hej! jag är en tjej på 17år. Jag undrar vad det är för fel på mig.. Ibland (händer dock ganska ofta nu) blir jag nere och tycker att livet är allmänt skit.. Det börjar med att jag äter lite tills jag för några dagar sluta äta helt pga att jag liksom är ledsen och inte har någon matlust, sen när jag ska äta blir jag skit arg på mig själv och jag vet inte varför:( detta gör det jätte svårt och jobbigt att börja äta igen. Jag har en normal vikt. Ibland händer det att jag tappar över 6 kilo på en vecka. Tycker att jag har ett ganska dugligt liv, alla har väl det skit nångång med familjen osv. Men jag förstår inte.. är det nåt fel på mig?:(

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jag hör att du har det kämpigt. Jag tycker det är superbra att du skriver eftersom det är många som känner på samma sätt. Visst är det så att livet går upp och ner men när man känner att man inte kommer upp igen eller fastnar som det låter som du har gjort och det dessutom börjar gå ut över andra saker, som i ditt fall maten så ska man absolut ta hjälp. Det kan röra sig om en depression eller ätstörning och det behöver man reda ut med professionella personer. Många när dom blir deppiga slutar äta och det kan man styra upp genom att få hjälp. Det är viktigt att du får hjälp nu eftersom du har tankar om att inte vilja börja äta igen när matlusten väl kommer.
Jag rekommenderar varmt att du tar kontakt med antingen skolkurator, kurator på ungdomsmottagningen eller Bup så snart du har möjlighet.

Kom ihåg att du är värd att få må bra med både dig själv och kroppen. Kom också ihåg att straffar vi vår kropp kan vi inte räkna med att må bra i psyket, dom sitter nämligen ihop.

All värme och styrka på vägen! Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar