Frågor och svar om mobbning

15 Sep 2011, 09:00 161
Annat, 0 år
Question


Hejsan!
Jag vet inte vad jag ska ta mig till... Jag får skit varje dag i skolan, och min klass är indelad i små grupper med inte så stränga gränser, men snart kommer det säkert att bli det!
Jag köpte en basker för jag tycker det är snyggt, och första dagen jag hade den började killarna kalla den "svamp-mössan". Jag vill inte ha den längre för det får mig att må dåligt då de kallar mig grejer på grund av mina kläder, hur jag beter mig eller för den jag helt enkelt är... Det är irriterande! Jag vet inte om det är för det eller om det är för att jag inte är i "den andra gruppen" eller för att jag bara har de kläderna... Snälla svara och dissa inte bara frågan!!!!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du har en mänsklig rättighet i Sverige att få ha vilka kläder som helst, du har rätt att få vara som du är och ingen absolut ingen har rätt att kränka eller påpeka att dina kläder är "fel". Mobbare hittar bara på anledningar till att kränka dig, det är egentligen inget fel på dig eller dina kläder. Det är viktigt att gå sin egen väg och göra endast det man själv vill. Det finns ingen anledning till att andra ska få styra ditt liv eller vad du har för kläder. Detta är inte alls ditt fel, så känn ingen skuld i det för jag förstår att du gör det.

Det är viktigt att meddela lärarna detta och även din familj måste veta om de inte redan vet det. De kan hjälpa dig, finnas som stöd och prata ordentligt med skolans personal om att skolan är enligt lag skyldig att agera så fort dom får veta något. Här gäller det att vara envis, tjata på lärarna om deras ansvar, man kan även titta på skolans likabehandlingsplan för att se om det finns fel i den som gör att de agera på fel sätt.

Du kan även gå till skolsköterskan eller kuratorn för att prata ut om detta. Men viktigt är också att du hittar någon vän som du kan stödja dig emot och få tröst/hjälp av.

Är det så att din skola fortsätter att inge göra något åt det, så kan du anmäla detta till barn och elevombudet, som då gör en utredning om din skolas agerande. Gör det här http://skolinspektionen.se/sv/BEO/Jag-vill/veta-mer-om-krankande-behandling/Blir-du-​krankt-i-skolan/

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar