Frågor och svar om mobbning

15 Sep 2011, 09:00 129
Annat, 0 år
Question


Hej alla i skolan säger till mig stornäsa eller retar på hur jag går vad ska jag göra jag har sakt till rekrot,lärare men dom lysnar inte??
tacksam för svar

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hur mycket vet din familj om det? De ska ringa till lärarna och meddela om att personalen är skyldiga enligt lag att göra något åt dina kränkningar. Det är viktigt att vara envisa, be också att få titta på deras likabehandlingsplan som alla skolor måste ha, är det brister i den så påpeka det och ändra på det. Lärarna måste prata allvar med de som kränker dig. Sedan måste man ha en bra plan på hur man förebygger att dessa kränkningar inte kommer tillbaka. Du kan skriva dagbok om hur dina kränkningar är, som då kan bli bevis för lärare och eventuellt bevis för myndigheter (skolinspektionen). Om din familj pratat med lärarna och det fortsätter så kan du anmäla detta till barn och elevombudet, så gör dom en utredning och ser vad som är fel.

http://skolinspektionen.se/sv/BEO/Jag-vill/veta-mer-om-krankande-behandling/Blir-du-​krankt-i-skolan/

Jag tycker du även ska gå till din skolhälsovård, dvs kurator eller skolsköterska och prata ut om detta. De är också skyldiga att hjälpa dig. Försök även hitta en vän i din ålder som kan finnas som bra stöd, det kan göra stor skillnad.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar