Frågor och svar om Ätstörningar

15 Sep 2011, 17:00 230
Annat, 0 år
Question


hej! hur påverkas hjärnan om man drabbas av anorexia/svält?
jag har en vän som är svårt insjuken i anorexi, hon var mycket snabbtänkt och smart innan men nu har hon blivit trög, det tar lång tid för henne och förstå och svara på frågor och det uppstår ofta missförstånd.
exakt vad händer i hjärnan? kan det vara kopplingarna mellan nervcellerna i hjärnan som försämras eller vad är det som händer??

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Det är en komplicerad historia och det behöver en läkare svara på, jag är inte helt insatt i nervsystemets kopplingar tyvärr. Jag kan dock bekräfta att din iakttagelse är helt korrekt. När vi inte får i oss näring så orkar inte kroppen och hjärnan med och då blir vi så som du beskriver att din vän blir, väldigt långsamma och kan inte tänka och fungera. Kroppen går på sparlåga och jag minns efter att själv ha varit sjuk att man hade svårt att tänka nya tankar och minnet blir inte alls det bästa. Det är därför man på ätstörningsenheter först jobbar med att bryta svälten, vi kan alltså inte ta till oss tex terapi som oftast behövs för att komma ur en ätstörning om vi inte har näring i kroppen eftersom vi inte kan ta till oss nya tankar.

Hoppas att din vän får hjälp och kryar på sig.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar