Frågor och svar om Ätstörningar

15 Sep 2011, 21:00 128
Tjej, 13 år
Question


Hej ! Jag är en tjej som är 13 år och har som min mamma kallar det ätstörningar. Ibland spyr jag om jag har ätit för mycket, och jag äter varken kött, eller jag vill inte äta det.. Men mina föräldrar tvingar mej och äta det, en anledning till varför jag kan spy ibland. Och jag dricker inte mjölk. Jag vill så gärna bli vegitarian, men jag får inte, jag tränar 4-6 ggr i veckan och då kommer jag inte orka det. Men min mamma förstår inte att jag får dåligt samvete om jag äter kött.. Hon håller på och tjatar om att jag ska boka en tid hos en psykolog eller något, men hon kan inte hjälpa mej.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Det är sant, din mamma kan inte hjälpa dig till att alla jobbiga tankar försvinner. Den enda som verkligen kan hjälpa dig i det är du själv. Däremot kan du få massor av hjälp, vägledning och stöd på vägen av dom i närheten. Jag tycker du ska fundera över vad du själv känner? Jag tycker att det låter som att det kan ligga nåt i det din mamma säger, att du inte alls mår så bra som du förtjänar. Vad känner du själv? Vore terapi något att testa för att kunna må bättre?
Jag tror att det är superviktigt att få hjälp när man mår som du gör. Det har redan gått så långt att du ibland kräks upp din mat och det är allvarligt. Jag rekommenderar varmt att du/ni tar kontakt med BUP på din ort och får hjälp vidare eller hjälp på plats hos dem. Ju förr man söker och tar hjälp desto snabbare blir man frisk och mår bra men det gäller att vara motiverad, att ha viljan att komma ur det här beteendet, handlingarna och känslorna.

Kom ihåg att du är värd att få må bra med dig själv och maten!

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar