Frågor och svar om depression

1 Oct 2011, 10:00 110
Annat, 0 år
Question


Jag tror jag lider av depression. Det senaste året har varit förfärligt. Varje gång jag vaknar så har jag en ångest av att jag inte räcker till, att människor inte gillar mig, och att jag är värdelös. Samma sak innan jag ska sova.

För ca 6 månader sen så mötte jag en tjej, som gav mig mening att fortsätta med allt jag gör, även om jag mådde dåligt.

Vi blev senare ihop, men nu har hon gjort slut pga att hon känner att allt har gått för fort, att hon inte är redo osv. Hon har sina egna bekymmer och sådant.

Dem enda stunderna i mitt liv jag har varit lycklig på senaste tiden är när jag har varit med henne. Nu när det är slut, så vet jag inte vad jag ska göra. Hon vill fortfarande vara bra vänner, och umgås, men jag vet inte om jag kan träffa henne igen. Även om anledningen för att hon gjorde slut inte har något personligt med mig att göra, så känner jag mig sårad. Det gör ont i hjärtat konstant, och jag gråter flera timmar varje dag. Jag orkar inte gå till skolan, göra läxor, eller träffa vänner och familj.

Även om vi har pratat mycket om det, och bestämt oss för att försöka vara vänner, så är det så j*vla jobbigt. Jag tänker bara på det vi hade, och hur bra jag mådde när jag var med henne.

Jag vet inte vad jag ska göra. Ingenting är roligt längre, och jag känner att jag belastar andra med att bara prata med dem.

Jag vet inte vad jag ska göra, och jag vet inte heller om jag orkar leva så som jag gör nu.

Snälla, hjälp mig

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Att bli dumpad är en jobbig och stor grej, framförallt när du är i den åldern 16 där man har olika hormonsvängningar. Jag förstår din situation när du inte känner mening till något, efter denna dumpning. Det är viktigt att prata ut om sina problem, annars samlas dom inom dig och läggs på hög, det blir bara värre och i en ond cirkel. Att hitta någon i din närhet kan vara svårt, men letar man så finns det nog någon. Det handlar mycket om att våga prata och fråga andra.

Det är viktigt att din depression inte blir värre, så därför råder jag dig till att gå till ungdomsmottagningen och få en skala på hur djup den är, för att då kunna behandla den. De har bra samtalshjälp där och tystnadsplikt Jag förstår dig att du känner dig ensam och kanske sviken efter dumpningen, men att hitta nya kontakter är därför viktigt. Det kan man göra på olika sätt, börja i någon sport, förening eller klubb eller söka upp folk på nätet.

Att kunna vara vänner efter ett förhållande, kräver en hel del av ens energi och hur man kan hantera det är olika. De två tjejer jag haft förehållande med tidigare har jag ingen kontakt med längre och det känner jag bara är skönt. Det kan lätt bli stelt och svårt och dessutom var det hon som gjorde slut, vilket betyder att du kan ju fortfarande ha lika starka känslor för henne. Att kontrollera sådant är inte lätt. Man kan ju försöka och se vad som händer. Blir det bara värre och jobbigare så råder jag dig faktiskt till att bryta kontakten. En vän ska inte få en att må sämre. Att glömma och gå vidare kan då vara ett alternativ.

Sök hjälp för din deppighet, den kan behandlas med form av terapi och medicin. Du ska inte behöva må såhär som du gör!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar