Frågor och svar om mobbning

4 Oct 2011, 11:00 121
Tjej, 15 år
Question


Hej. jag blev mobbad när jag började lexis tills jag gick i fyran och jag mådde jätte dåligt och jag gick om fyran och jag mår dåligt i bland i skolan och vill ibland i vara i skolan och jag vet inte hur jag ska göra något åt det

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej! :)

Du behöver bearbeta det hemska du gått igenom i din barndom. Man kan inte tro att man bara ska glömma och förtränga allt, för det finns kvar i det undermedvetna hela tiden. Därför är det viktigt att bli av med den skuld som man kanske bär på och även jobba med sitt självförtroende och självkänslan. Du är antagligen en osäker 15 årig tjej pga dålig självkänsla och det kan man jobba upp. Det bästa är att gå och prata regelbundet hos en psykolog, kurator eller socionom där man jobbar med alla delar som man förlorade vid mobbningen tex umgänget med klassen och relationen med vuxna.

Det är inte alls ovanligt att man tex drömmer mardrömmar om saker som hände i barndomen såhär långt efteråt. Att våga prata är därför enormt viktigt för att kunna gå vidare. Du kan få hjälp hos skolkurator, ungdomsmottagningen, bup. Det krävs alltså att en vuxen som är proffs träffar dig regelbundet under en tid.

Du skriver inte så utförligt hur du mår, bara att du mår dåligt. Kanske är du på väg in i en depression och då är det viktigt att agera snabbt så det inte går för långt. Ju längre tid du väntar, ju fler problem läggs på hög och blir svårare att ta tag i.

Kanske du också behöver extra hjälp i skolan, en lärare som du får extra stöd hos, eller hos din familj kan du också få stöd. Varje skola ska kunna erbjuda elever extra stöd som behöver det. Prata med en lärare om det. Sen tycker jag du bara ska göra det du orkar och klarar av, ha inte för höga krav på dig. Alla kan inte vara bäst i allt, vi alla har brister.

När du gör läxorna, ta korta pauser och gör något du tycker om, då går det oftast lättare att lära sig sakerna. Du kan ju också sätta in mål som blir då en morot om du jobbar bra, det ska då vara som en positiv sak om du gjort klart en uppgift.

Jag tycker också du ska berätta mer för din familj, för jag antar att du nu inte sagt speciellt mycket om hur du mår. Vågar man inte prata direkt med dom kan man skriva ett brev om sina känslor och tankar. Det finns även böcker om självkänsla som man kan läsa och öva sig på, Mia Törnblom har bra böcker om det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar