Frågor och svar om kärleksrelationer

4 Oct 2011, 19:00 151
Kille, 15 år
Question


Hej! jag hoppas ni kan hjälpa mig med mitt problem. Jag är 15 år och har aldrig haft ett förhållande och sånt. Jag mår jätte dåligt av det och känner mig helt värdelös och efter alla andra i min ålder. Jag har ingen motivation att göra något och orkar knappt vara i skolan. Vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Min första tjej fick jag när jag var 20 år, du är bara 15 år och har många år framför dig att hitta den rätta. Man ska inte stressa och det sägs att när man minst anar det dyker den rätta upp, att alltså inte gå runt och tänka på det brukar oftast va bättre. Man kan lätt bli blind om man går runt och letar hela tiden.. Då kan ett förhållande i värsta fall bli kaos, om det visar sig att man faktiskt blir tillsammans av en desperat anledning. Ett vanligt fel man gör är att jämföra med alla andra i sin ålder, kärlek är något som är olika hos varje person, en del tar det lång tid att hitta någon, andra hittar nästan direkt. Kärlek är inget man kan påverka så mycket av, det kommer och går lite hur som.

Nu vet jag ingenting om dig och kan därför inte råda dig till så mycket, men om det är så att du har dålig självkänsla som det låter som du har, så måste man först ta tag i den innan man kan gå in i ett förhållande. Det sägs att älskar man inte sig själv, så kan heller inte andra älska en för det lyser igenom, dvs säger någon hela tiden att den älskar dig men du inte tror det så stöter man bort partnern till slut och det kan bli problem. Det finns självhjälpsböcker om självkänsla som Mia Törnblom skrivit. Men du kanske behöver gå till något proffs för att prata ut om hur du känner, som du träffar regelbundet. Ett bra ställe när det gäller kärleksfunderingar är Ungdomsmottagningen och ja det är för killar också :)

Ett annat tips är att börja i en förening, klubb, sport eller liknade där man hela tiden träffar nya kontakter i sin egen ålder. Ett annat alternativ kan vara att testa på nätdejting på olika sajter.

Be också dina lärare om extra stöd i skolan, varje elev som har behov av det har rätt att få det. Din familj kan nog också hjälpa dig att hitta motivation till skolan och hjälpa med läxor.

Håll ut, din tid kommer när du hittar den rätta!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar