Frågor och svar om träning

10 Oct 2011, 15:00 512
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 13 år, och jag har en fråga. Är det farligt att äta protein pulver i denna ålder? och så undrar jag hur man får hyffsat synliga magrutor? ( jag tränar väldigt mycket ) 5gånger i veckan

Tacksam för svar!! :)

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Jag ska villigt erkänna att jag inte kan jättemycket om proteinpulver. Det är heller ingenting som jag själv har använt mig av någon gång. Men rent generellt, utan att veta något om dina vanor, så tror jag inte att du behöver/har någon större nytta av proteinpulver i din ålder. Förutsatt att du äter ordentligt (frukost, lunch, middag +(mellanmål)) så får du garanterat i dig den mängd protein (ex. kött, fisk, ägg, linser, bönor) som du behöver.

Äter du däremot mestadels skräpmat, godis och liknande finns en viss risk att du inte uppnår ditt proteinbehov. Då du tränar mycket kan du istället ha som utgångspunkt/mål att fylla din tallrik med cirka 50% kolhydrater (ris, pasta, potatis), 25% protein (se ovan) och 25% grönsaker, så ska du inte behöva proteinpulver. Vill du ändå prova proteinpulver råder jag dig till att prata med någon som kan mer om dess effekter och biverkningar, då jag inte är någon expert inom området. Kanske har du någon tränare som du kan fråga? Eller kanske kan skolsköterskan svara? Det viktigaste är väl annars att du helt enkelt följer produktens rekommendationer. Läs noga igenom vad som står på förpackningen. Överdoserar du finns det, som med allting annat, risk för komplikationer. Jag läste exempelvis att ett långvarigt överdoserande av proteinpulver kan skada njurarna. Så oavsett vad du bestämmer dig för att göra, var försiktig.

När det gäller magrutorna så är det allsidig träning, men med extra fokus på magövningar som gäller. Men när du tränar magen är det otroligt viktigt att du inte glömmer bort att träna upp ryggmuskulaturen också. Det måste bli en balans mellan dessa, annars kommer du att få problem längre fram. Du ska dessutom ha i åtanke att barn och unga inte tycks kunna bygga muskler på samma sätt som vuxna. Så du kommer kanske inte att nå ditt mål med synliga magrutor – än. Det är i så fall helt normalt, men det kommer att förändras allteftersom. Kom också ihåg att ge kroppen tid för vila och återhämtning för bästa resultat.

Kanske kan du hitta övningar som passar dig här:
http://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar