Frågor och svar om träning

10 Oct 2011, 16:00 218
Annat, 0 år
Question


HejHej.. Jag har lite funderingar angåended träning.
Det är såhär att jag tränar 7 dagar i veckan. 2 dagar mycket hårt.
Mitt schema ser ut såhär:

Måndag: Kickboxning
tisdag: Submission/ MMA
Onsdag: Fys
Torsdag: Kickboxning
Fredag: Fys
Lördag: Submission
Söndag´: Sparring.

Vilket är ganska självklart så är det ganska hårda pass som jag får köra. Men jag undrar ifall detta kan ge några långsiktiga skador eller om det är helt ofarligt för kroppen.

Vi kör aldrig med vikter eller liknande. Vi andvänder bara kroppsvikten för att träna.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Att du tränar och håller igång är jättebra, och är i sig inget farligt. Det är snarare mycket positivt. Jag tycker också det låter sunt att ni inte använder er av vikter än, utan koncentrerar er på att använda kroppstyngden istället. Det är skonsammare. Det som jag däremot kan motsätta mig lite, när jag kollar på ditt schema, är att du tycks träna varje dag. Dels tycker jag att det låter lite mycket med tanke på din unga ålder, men framförallt därför att kroppen behöver tid att återhämta sig emellanåt. Det gäller även vuxna.

När du tränar bryter du ner muskulaturen, vilket sedan resulterar i den efterföljande träningsvärken. Den känns igen, eller hur? Med vila, det vill säga ingen intensiv träning, repareras och stärks sedan din kropp och muskulatur. Därefter är den redo att arbeta hårt igen. Det behövs inte många dagar med vila, men jag tycker i alla fall att du ska överväga att lägga in någon/ett par vilodagar i veckan om det är möjligt.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar