Frågor och svar om mobbning

15 Oct 2011, 10:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej, Vi är två flickor och har ett problem.
Vi "hade" en bästa vän som vi fick för kanske 2 veckor sen reda å att hon hade talat skit om alla hennes vänner. Hon har kallat en av oss för hora,äckligt smal,inga bröst. Hon har också kallat oss alla andra feta och sagt massa sånt bakom ryggen. Som tur är vi alla andra så bra vänner så vi berättar allt för varandra.Hon sprider också falska rykten om allt och alla.
Men nu till frågorna:
1. Tycker ni man ska glömma en vän som gjort såhär mot oss?
2. Våra föräldrar och lärarna tycker vi ska bli vän med henne igen, Men tycker ni det skulle vara en bra idee?(hon kan göra det på nytt,det här är inte första gången)
3. Hon säger då till lärarna att vi bara hittar på, och vi har försökt prata med lärarna men de tror bara på henne. Vad skall vi göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag tycker absolut inte ni/du ska bli vän med denna falska person som faktiskt är en mobbare. Att ta avstånd ifrån en mobbare markerar man tydligt att detta beteende som hon gör inte är okej. Jag tycker du ska fokusera på de vännerna som faktiskt är vettiga, bryr sig om dig på riktigt. Tyvärr har ju då tjejer en större förmåga än killar att snacka bakom ryggen, skit snack och på peka personers utseende. En av anledningarna till det är att tjejer generellt behöver mer bekräftelse att de känner sig snygga och bra, då de behöver öka sin självkänsla oftast. Det största felet man gör är att jämföra hela tiden med varandra, med sina vänner.

Här gäller det att fokusera på allas lika värde oavsett hur du ser ut, kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund. Vi är alla unika på vårt lilla sätt och det gäller att bevara det och göra något bra av det. Är det så himla kul egentligen att vara exakt som alla andra, bara en i mängden? Stå upp för dig själv och våga vara den du är. Det finns mycket annat man kan lägga ner tid på än den där tjejen som själv har problem.

Att vuxna i din närhet reagerar genom att förminska problemet eller inte tro er är tyvärr enormt vanligt. Det är många orsaker till varför de reagerar så, dels handlar det om dålig kunskap, sen var det länge sedan dom själva var i tonåren, sen tar tyvärr väldigt många vuxna mobbarens parti, vilket skapar ännu mer problem. De har en dålig empatiförmåga att förstå en utsatt.

Jag tycker du ska förklara mer tydligt exakt vad hon gör inför lärarna. Du kan ju även vända dig till skolhälsovården, rektorn. Skolan är enligt lag skyldig att agera så fort de får vetskap om detta. De har uppenbarligen inte gjort något åt detta och då kan därför detta fall anmälas till Barn och elevombudet på skolinspektionen. Men innan du gör det kan du ta upp detta och göra ett nytt försök med dina lärare. Här kan du anmäla

http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/Jag-vill/veta-mer-om-krankande-behandling/Blir​-du-krankt-i-skolan/

Jag tycker du även ska ta ett rejält snacka med dina föräldrar. Dom är de som ska stötta dig i detta elände. De måste förstå innebörden. Du kan skriva ett brev om du inte vågar berätta dina känslor och tankar öga mot öga.

Du kan även gå in på min blogg där du får mer info om hur du kan göra. http://antimobbning.wordpress.com

Ge inte upp, det lönar sig att fortsätta kämpa. Ta hjälp av dina riktiga vänner också.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar