Frågor och svar om blödarsjuka

14 Mar 2001, 00:00 154
Annat, 0 år
Question


Hej. Vad är blödarsjukan för ngt??? Tack för svar!

Svar

Blödarsjuka är en sjukdom, genetisk ärvd, i det att man har deffekt (icke fullgott) coagulationssystemet, dvs det systemet som gör att man efter tex en sårskada och blödning får en skorpa med torkat blodcoagel som gör att man inte blöder mer genom såret.

Detta system gör också att när ett kärl skadas så bildas en kedja mekanismer som leder till att det skadade kärlets väg täpps ihop för att sedan läka utan att man läcker igenom.

Har man blödarsjuka så kan man blöda lättare och dels om man blöder så tar det lång tid innan det slutar blöda. Dessutom kan det uppstå en livshotande situation om blödningen sker i en vital organ tex hjärnan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar