Frågor och svar om missbruk

17 Oct 2011, 10:00 184
Tjej, 19 år
Question


hej ! jag är en tjej på 19 år som är beroende av cigaretter. jag började när jag va 13 å rökte lite då och då men inte dagligen, sen börja jag röka dagligen vid 15-19 års ålder. jag är så orolig för alla sjukdomar som kan uppstå och jag undrar hur stor risk det är för mig som ungdom att få någon sådan ? jag vill sluta men ändå inte pga det sociala och "lugnande"..så därför är det så SVÅRT. men jag vill ju inte dö heller :( TACKSAM FÖR SVAR OCH RÅD !

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Im not gonna lie to you.

Varningstexterna som står på askarna stämmer.

Faktum när det gäller den lugnande effekten att det i själva verket endast lugnar på kort sikt. På lång sikt ökar nikotinet stressen. Planera för nästa cigg, se till att de finns tillhands, kostnaderna, hälsoriskerna... Vad man ska tänka på, är att alla substanser med snabb tillvänjning tappar den riktiga effekten ganska snart och måste uppdoseras för att fortsätta lugna. Hjärnan blir så bra på att hantera ruseffekten att det inte blir möjligt ens med större doser till slut.

Återstår det sociala. Jag vet att det är så att man ofta har trevligt i rökkretsen (rökte själv under några år). Men jag fann att även i andra rökfria grupperingar fanns det stort utbyte och jag fick mer gjort, mådde bättre, sov bättre m.m.

Kanske kan du pröva rökfri dag. Verkligen satsa på att göra helt annorlunda under en dag för att se hur det går?

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar