Frågor och svar om svullnader

14 Mar 2001, 00:00 804
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 13 år. För fjorton dagar sedan kände jag en knöl under bröstvårtan. Den var väldigt hård och ungefär som en gammal tioöring i diameter. Under dom här 2 veckorna har knölen växt och minskat. Jag undrar vad det kan vara?

Svar

Alla vi har bröstkörtlar inklusive pojkar. Ibland kan antingen en liten inflamation drabba körtlarna så dem växer som en knöl som dessutom kan vara ömmande. Ibland kan man speciellt i din ålder få bröstkörtelstimulering av en hormon som vi vanligen har i kroppen som just påverkar en del bröstkörtlar som växer då och känns som en knöl kring bröstvårtan.

Dessa är ofarliga tillstånd och borde ge med sig efter några veckor. Har du dock knölen kvar efter ytterligare några veckor tycker jag du ska vända dig till läkare för en bedömning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar