Frågor och svar om självmordstankar

23 Oct 2011, 21:00 161
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är kille på 16 år. Jag är rent allmänt deprimerad och plågas ofta självmords tankar. Men det som bekymrar mig mest är att jag har en röst i huvudet som driver mig galen. Jag vågar inte prata med nån om det pga tillit problem och paranoia av systemet. Men nu undrar vad jag kan göra för rösten har börjat tjöta om massa saker. Vad bör jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det finns hjälp att få hos bland annat bup, ungdomsmottagningen och du kan även prata med din skolkurator. Det är viktigt att du gör något åt problemet och att prata med någon utomstående som man annars inte snackar med kan därför vara ett bra alternativ. Jag kan ju inte bedöma dig bara genom den infon du gett, men att söka upp en läkare bör du göra. Så dom kan göra tester och se vad som är felet och hur man gör något åt det.

Det finns även medicin emot detta som kan lindra och förbättra det hela. Det viktigaste du ska göra är att ta upp detta för någon vuxen. Jag förstår att tilliten är dålig, men du måste övervinna tankarna om att ta kontakt med någon. Det är endast du som kan göra något åt det, vi kan bara ge dig råd och tips. Men steget att ta kontakt måste du själv göra.

Dina självmordstankar måste du ta på allvar. Försök hitta någon vän också som du kan luta dig emot, som kan få dig på bättre humör. Har du ingen så kan man ju börja i någon sport eller förening eller hitta kontakter på nätet. Promenader brukar man må bättre av, det bildas nämligen ämnen som gör måndet bättre och man får frisk luft.

Försök också göra något som får dig att koncentrera dig på annat än på rösten, något som anstränger din hjärna. Matte kanske?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar