Frågor och svar om flytta hemifrån

24 Oct 2011, 18:00 876
Annat, 0 år
Question


Vet inte hur jag ska börja..
men kortfattat..
Om jag vill bo kvar hemma så måste jag betala 500 kr 300 till Internet och då betalar jag den helt ensam och enligt min mamma så skulle vi betala hälften var.. och sedan 200 till el-räkningen. problemet är att jag bara har studiebidraget och kommer bara ha 500 till månaden..
Jag berättade det till min mamma och sa att jag kunde betala 300 tills jag hittar ett jobb..

Jag står inte ut med henne, mår dåligt när hon är hemma och när hon kommer hem så blir jag irriterad över att hon helt enkelt kom hem.. jag mår psykiskt dåligt, har ring soc men det finns tyvärr inga ungdomslägenheter och det bästa dem kunde komma på var att ha ett samtal med mig och min mor..

men jag vill inte ha ett samtal jag vill bara bort från henne, men vet inte hur jag ska göra..

jag hade min kille som trygghet, han har sin lägenhet och jag kände och känner att jag bara kan släppa ut allt när jag är med han.. men vi har gjort slut, och jag vet inte vad jag ska göra.. känner mig vilsen, och har ingen ork längre vad ska jag ta mig till?

Men min riktiga fråga är om jag kan tacka nej till min mammas försörjningsplikt.

Svar

Hej Jennyfer,
Jag förstår att du tycker det är jobbigt. Det är ganska vanligt att det uppstår konflikt med föräldrar när man börjar bli vuxen.

Jag förstår att du bara vill hemifrån, men det kan ta tid innan allt faller på plats med försörjning och boende. Jag tycker att du ska fundera över att acceptera ett samtal. Vad har du egentligen att förlora på det? Vem vet, det kanske skulle komma något positivt utav det. Om inte, har du i alla fall försökt.
Om du mår psykiskt dåligt så är det viktigt att du pratar med någon om hur du mår. Det kan kännas lite bättre om du har en kompis att prata med. Om du mår jätte dåligt är det viktigt att du pratar med en vuxen. Om du går i skolan kanske du kan prata med en lärare du tycker om, eller kurator. Annars kanske det finns någon annan i din omgivning du kan prata med. Du kan även vända sig till en ungdomsmottagningen eller vårdcentral i din kommun.

Angående din fråga om att tacka nej till din mammas försörjningsplikt har jag kopierat ett utdrag från socialstyrelsens hemsida (www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/socialbidrag/fragorochsvar)

"Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan (gymnasiet) när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter du fyllt 21 år. 18-20-åringar som inte går i skolan kan alltså söka ekonomiskt bistånd för egen del. Men när det gäller bistånd till kostnader för eget boende har ungdomar inte någon självklar rätt till detta. Ungdomar som vill flytta hemifrån får bara hjälp till bostadskostnader när det finns starka skäl för flyttningen, t.ex. hälsoproblem. Man räknar med att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de kan betala för boendet själva."

Hoppas att du fått lite tips om vad du kan göra!

Lycka till!

Hälsningar
Davindy

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar