Frågor och svar om träning

31 Oct 2011, 14:00 257
Kille, 17 år
Question


Tränar på gym men vet inte riktigt hur jag ska lägga upp mitt träningsschema. Jag har läst på internet att man ska träna en muskel 2-3 övningar och 2-3 set på varje övning. För att träna tillräckligt med lång tid då så behöver jag träna en hel del muskler. Detta gör att jag får träna samma muskler många gånger i veckan. Jag har läst på andra sidor att man inte bör träna samma muskel mer än 2 gånger i veckan eftersom att musklerna behöver vila.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jättebra att du är fysiskt aktiv! När det gäller ditt träningsschema är det svårt för mig att på rak arm ge dig några specifika instruktioner eller råd. All träning är väldigt individuell, och i det här fallet vet jag alldeles för lite om dig och dina förutsättningar för att kunna vägleda dig på ett bra sätt. Dessutom handlar mycket om vad du har för målsättning med din träning. Men du har alldeles rätt i att musklerna behöver vila emellanåt för att repareras och stärkas.

I och med att du tränar på gym föreslår jag istället att du pratar med någon av gymmets instruktörer. De har den nödvändiga kunskapen och kan på ett mycket bättre sätt arbeta fram ett skräddarsytt träningsschema tillsammans med dig. Ett träningsschema som är utformat specifikt efter dina förutsättningar och behov.

Om du inte känner för att prata med någon instruktör kanske du kan hitta något som passar här: http://www.styrkeprogrammet.se/fardiga-program/

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar