Frågor och svar om missbruk

31 Oct 2011, 20:00 197
Annat, 0 år
Question


hej!

jag är en kille på 22 år, har missbrukat i 7 år, ja har ett allmissbruk mellan- amfetamin och benzo, röka. tråkigt men sant, jag måste våga se sanningen, prata om den.
De som har varit tuffast de är ha tålamod, motivation men de går liksom inte- ja känner att ja kan fortsätta, inte så mycke o leva för. har du några råd?
sen tycker ja de är jobbigt och slänga simkortet och byta nr återigen. kan du hjälpa?

Svar

Hej,
Först vill jag säga att det är bra att du vågar se sanningen i din situation. Det är ju vanligt att man förnekar sitt missbruk. 7 år är lång tid, men det går alltid att ta sig ur. Det är ganska vanligt att man känner som du, att det är lika bra att fortsätta. Missbruk börjar ju oftast för att fylla ett tomrum. I början kanske det känns bättre, men det som är jobbigt kommer alltid ifatt. När man väl hamnat i missbruket förstärker det ofta de dåliga och jobbiga känslor man hade redan innan man började. Du måste söka hjälp. Du är ung och har ett helt liv framför dig att leva. Även om det kanske inte känns så nu, så kan du må bra och leva ett bra liv. Du säger att du inte har motivation att sluta, vilket självklart gör det svårare att hitta styrkan att säga stopp. Men trots din brist på motivation så ber du om hjälp nu, vilket ändå visar på att du har lite motivation eller åtminstone vill arbeta med att stärka motivationen. Detta är första steget. Nästa steg är att ta kontakt med något ställe där du kan få den hjälp du behöver. (kolla länkar i slutet av texten) Där kan du vända dig och få hjälp helt kostnadsfritt, de kan även svara på alla frågor du har. I behandlingen arbetar man med att hitta och stärka motivationen, man undersöker tillsammans vad som ligger bakom och hur du kan gå vidare. Det kan kännas jobbigt i början att gå dit, men jag tycker verkligen att du ska vända dig till dem. Att bli av med ett beroende kan vara jobbigt, men i längden kommer du inte ångra dig. Jag har träffat många ungdomar och vuxna för den delen som varit i din situation och lyckats ta sig igenom behandlingen och lever ett bra liv idag. Du är värd att känna glädje och leva ett drogfritt liv. Ta tag i detta nu och kontakta dem!
http://www.nasverige.org/
http://www.mariaungdom.nu/
Du klarar det!
Vänliga hälsningar
Davindy

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar