Frågor och svar om allmänt

31 Oct 2011, 21:00 146
Tjej, 15 år
Question


Min mamma vill ge min dator till en kille som ska kolla igenom den för att få veta vad jag gör på den och vad jag besöker för sidor. Det handlar inte om något olagligt utan hon och jag har det väldigt tjorvigt just nu. Men jag vill verkligen inte att hon ska göra detta. Känns väldigt respektlöst mot mig och kränkande... Jag har betalt den helt själv så den är ju min :/ Men får hon göra så bara för att jag inte är 18?? Finns det ige jag kan göra?

Svar

Hej,
Jag förstår att det kan kännas kränkande att din mamma vill kontrollera din dator. Men din mamma har ansvar över dig och kan kolla dina dator om hon misstänker att det är något i ditt liv som inte står rätt till. Jag tror inte att hon tycker det är så kul heller. Det jag funderar över är varför hon vill söka igenom den. Har hon anledning att oroa sig för dig, har det hänt något som kan oroa henne? Det är ganska vanligt att det kan bli lite spänningar i relationen med sin förälder när man är tonåring. Jag tycker att du ska försöka prata med din mamma om det. Om hon inte litar på dig kan du försöka få henne att lita på dig. Finns det något du skulle kunna göra så att hon litar på dig mer?

Nu vet jag inte hur er relation ser ut,det viktigt att förstå att det även finns gränser som föräldrar inte ska korsa, men då handlar det om allvarligare grejer. Tex om det är så att din mamma kontrollerar allt du gör, om du inte får träffa kompisar på fritiden och om du inte får ha ett privatliv. Då tycker jag att du ska prata med någon vuxen i din omgivning som du tycker om. Kanske en lärare, fritidsledare, kurator eller släkting. Även om det inte är så här allvarlig kan det ändå vara skönt att prata med någon vuxen, bolla lite ideer, tankar och känslor.

Jag hoppas verkligen att det går bra. Lycka till!
Vänliga hälsningar
Davindy

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar