Frågor och svar om skilsmässa

2 Nov 2011, 12:00 179
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej på 15 år som har en mamma, pappa och lillasyster. Vår familjerelation är mycket komplicerad. Jag bor hos min mamma med min lillebror. Min mamma och pappa är fortfarande gifta men de är särbo. Detta påverkar min pappa mycket eftersom att han är mycket deprimerad och bor helt ensam i en lägenhet 1h från oss.Han arbetar mycket (vilket gör mig orolig) och kommer och hälsar på oss så ofta han kan, 1-2 ggr/vecka. Jag är mycket orolig för honom eftersom att han visar klara tecken på utmattning och depression. Min mamma däremot låtsas som ingenting. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har försökt parata med min mamma men jag vågar inte. I snart ett år har jag försökt. Detta påverkar mig mycket eftersom att jag måste vara den vuxna i familjen. Min pappa försöker att få min mamma att förstå och bygga upp deras relation men min mamma nekar hela tiden. Jag fattar inte vad hon vill. Om hon ville skilja sig kunde hon gjort det för flera år sedan istället för att plåga honom såhär. Dessutom är jag rädd för att om jag säger nått så skiljer de sig för min pappa är inte svensk och min mamma hjälper honom mycket.

Förlåt för ett långt krångligt brev men vet inte vad jag ska göra :/

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Ja det låter onekligen som en besvärlig situation. Inte minst för er barn.
Det förefaller vara så att de här båda föräldrarna skulle behöva ett samtal av någon utomstående vuxen som kan berätta för dem hur problematiskt det blir för er barn.

På mitt arbete på Vändpunkten kan jag ibland kalla till såna här möten med föräldrarna där jag som vuxen representerar er upplevelse och era synpunkter, ställer era frågor och står upp för era åsikter.

Det vore nog bra om du kunde hitta en person som du har förtroende för som kan tala med dina föräldrar (båda) om situationen för dig och din lillebror.
Det kan ju vara en släkting, en lärare, skolsyster eller ngn bekant till familjen.

Lycka till. Som vanligt finns jag tillgänglig på msn chat under namnet Ersta Uffe [email protected] på msn varannan söndag. Nästa gång den 6 nov mellan 19-22. Om du vill tala mer om detta kan du adda mig där. Läs mer på http://www.natvandrarna.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar