Frågor och svar om stress

2 Nov 2011, 13:00 191
Annat, 0 år
Question


Hej, Jag är en tjej på 14år som är elitgymnast. Jag tränar 4 gånger i veckan ca. 12h i veckan. Jag har gått på gympa i 10 år nu men börjar tröttna fast jag ibland känner jag att jag bra vill sluta och ibland att jag skulle dö om jag slutade jag kan inte bestämma mig och dessutom är jag rädd att bli tjock om jag slutar träna, för jag känner mig redan stor , jag är 165 lång och väger typ 56 kg.
Snälla hur ska jag tänka/göra :(

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag känner ganska väl igen mig i din situation faktiskt. Jag höll visserligen inte på med gymnastik, men situationen var i det närmaste snarlik. Det betyder emellertid inte att jag har något bra svar på din fråga, tyvärr. Att känna som du gör är dock inget konstigt. Det är helt naturligt, då våra intressen förändras med tiden. Vad jag tycker du kan prova är att göra en hederlig +/-lista, där du skriver ner positiva respektive negativa saker som du förknippar med gymnastiken. Utifrån en sådan lista kommer du kanske fram till något som du hitintills har missat? Låt listan växa fram, man kommer inte på allt på en gång. Annars kan du kanske prova att ta ett kortare uppehåll från gymnastiken och se om du saknar den eller inte? Nu vet jag ju generellt väldigt lite om din situation, men kanske är det så enkelt som att din träning har blivit så prestationsinriktad att du inte längre har roligt? I så fall kanske en mer avslappnad inställning till idrotten är en lösning. Vad var det exempelvis som gjorde gymnastiken så rolig när du började?

När jag var i en liknande situation som du är nu var mitt problem att jag inte hade motivation till att träna. Att tävla däremot, det tyckte jag var roligt. En kombination som fungerade ett tag … men allteftersom tyckte jag också att tävlandet var ganska jobbigt. Jag hade ju i princip aldrig några fria helger. Det slutade med att allt rann ut i sanden, efter cirka tio år. Ta dig en funderare kring din egen situation. Vad är det som du är trött på? Har det med gymnastiken att göra, eller är det något annat i din omgivning som stör eller hindrar dig? Våga ställ de svåra frågorna.

Du behöver absolut inte oroa dig över din vikt i nuläget. Dina kroppsproportioner ser på papperet alldeles utmärkta ut. Gymnastiken är såklart en anledning till din sunda kropp, då den ger bra och allsidig träning. Skulle du sluta helt med den finns givetvis risken att du ökar i vikt om du inte lägger om kosten en aning. Den måste helt enkelt anpassas efter att du då inte förbränner lika många kalorier som tidigare. Men, jag gissar att du kommer få svårt att bli en tvättäkta soffpotatis efter alla dina år som fysiskt aktiv. Skulle du alltså bestämma dig för att sluta med gymnastiken tror jag att du kommer att söka dig till en annan träningsform – dock kanske inte på elitnivå. Du kan ju redan nu, för skojs skull, börja fundera kring sporter/träningsformer som du skulle vilja prova på …

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar