Frågor och svar om familj

14 Mar 2001, 00:00 180
Tjej, 0 år
Question


Mamma har kastat ut mig vad ska jag göra?Ingen kontakt med pappa.Vill absolut inte ha det heller.Har små syskon inga problem med dem.Det är bara mej.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du måste ta ett snack med din mamma. Frågan är bara hur du ska bära dig åt för att det inte ska bli som vanligt (bråk alltså). Din pappa var alltså inte till någon större hjälp. Dina småsyskon kan inte heller hjälpa till på något sätt. Min tanke är att du ska ha någon med dig när du pratar med din mamma. Någon som kan förhindra att det kör ihop sig igen (så du inte blir utkastad en gång till). Det bästa är oftast om det är någon annan vuxen. Har du någon släkting som skulle kunna hjälpa till med att ta ett snack? Jag har varit med om att ungdomar i din situation har bett en schysst lärare om hjälp. Någon granne eller någon fritidsgårdspersonal, skolkurator eller skolsköterska, eller någon på din närmaste ungdomsmottagning eller socialen kan också funka som hjälp. Jag förstår om du tycker det är känsligt att be någon utanför familjen om hjälp. Kanske din mamma då bara skulle bli ännu argare på dig… Men mitt råd till dig är i alla fall att du skulle försöka få någon vuxen att hjälpa dig reda ut vad som ligger bakom att du blev utslängd. Det absolut bästa är naturligtvis om du klarar av det utan att blanda in någon annan, men min erfarenhet av din situation säger mig att det är ganska svårt. Avslutningsvis vill jag råda dig att ligga lågt och försöka att inte bli förbannad när du tar snacket med din mamma, vare sig du gör det själv eller med hjälp av någon annan. Försök att svälja det hon säger. Din chans att försöka ändra på någonting ska du planera noggrant och låta ta lite tid så hon hinner lugna ned sig. Det viktigaste är att du får komma hem igen. Många gånger när det kört ihop sig hemma som det verkar ha gjort för dig, är det bästa man kan göra att ligga lågt ett tag och i ditt fall låta mamma få styra. Fundera sedan ut hur du ska bära dig åt för att antingen stå ut, eller ändra lite på din situation. Ett förslag är att du sätter dig ned och tänker igenom vad som hänt mellan er två, så du inte gör om samma misstag och åker ut igen. Du måste försöka hitta några nya öppningar som du inte testat tidigare. Ibland kan det vara bra att sitta tillsammans med någon kompis man litar och försöka hitta en lösning som är värd att testa. Två personer brukar kunna komma på fler idéer jämfört med ifall man sitter själv och kör fast i gamla tankebanor. Fast då måste du berätta EXAKT hur det ligger till, annars kan hon eller han inte hjälpa till så värst mycket…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar