Frågor och svar om träning

2 Nov 2011, 13:00 202
Annat, 0 år
Question


Hej, Jag är 97a och är jätte stor i kroppen. Jag undrade om det är farligt för mig att gymma? Jag är stark och har gått i boxning och karate. ALLA säger till mig att jag måste vänta och att "jag kommer inte växa sen" -.^. Jag kan inte vänta.. jag har redan gymmat i flera månader men inte på fullaste allvar för jag är ganska rädd.. :/
Jag är 176 cm lång och väger 66kg.

Frågan är ÄR DET VERKLIGEN JÄTTE FARLIGT ELLER INTE?
Tack :))

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag förstår inte riktigt vad du menar med ”stor i kroppen” då din längd och vikt ser helt normal ut på papperet. Men angående din fråga om det är farligt att styrketräna/gymma i din ålder så är mitt svar nej – det är lite av en myt. Det är inte farligt, förutsatt att träningen följer ett bra och varierat upplägg, stegras långsamt och utförs med bra teknik. Det finns vissa belägg för att mycket intensiv träning kan påverka tillväxten negativt, men det gäller egentligen oavsett träningsform. Ta därför gärna hjälp av en utbildad instruktör på ditt gym som kan vägleda dig, och utforma ett träningsprogram som är skräddarsytt efter dina behov och förutsättningar. Gör du det bör du istället uppleva styrketräningens många positiva effekter.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar