Frågor och svar om samliv

14 Mar 2001, 00:00 243
Annat, 0 år
Question


Hej! JAg och min pojkvän har funderat länge på att ha sex. Men när vi skulle göra det fick han bara in halva, för det gjorde jätte ont. Betyder det att jag är för trång? Vi vill jätte gärna ha sex med varandra.... snälla svara på detta!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det behöver inte alls betyda att du är för trång för att ha samlag med din pojkvän. Det skulle mycket väl kunna vara så att du liksom en hel del unga kvinnor vid första försöket helt enkelt inte klarar av att slappna av tillräckligt, varför sekretavsöndringen inte riktigt kommer igång. Du blir alltså inte tillräckligt blöt i underlivet, och då kan det vara mycket obehagligt för dig. När sedan smärtan har kommit blir det ännu svårare att bli blöt eftersom du ofrivilligt råkar ut för en form av kroppslig stress. Att det sedan är första gången bidrar ju också till att du antagligen känner efter lite extra, vilket är fullt naturligt. Det är också så att det är väldigt olika för tjejer när det gäller hur pass motståndskraftig mödomshinnan är. Det är inte ovanligt att det tar några gånger innan den riktigt ger med sig. Men det där vet läkaren mer om varför du kan skriva en sådan fråga ifall du vill veta mer om det. Mitt råd till er blir att ni försiktigt pysslar vidare och tränar upp er i att få till ett gott förspel med mycket kyssar och smek innan ni kommer till själva samlaget. För många sexuellt erfarna människor är just förspelet något av det viktigaste i skönt sex. Men räkna med att det tar lite tid att experimentera fram vilka smekningar som känns bäst för er båda två, och hur länge och i vilken ordning osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar