Frågor och svar om missbruk

9 Nov 2011, 16:00 179
Annat, 0 år
Question


hej!
Min mamma är jättebra på dagarna och när andra människor är med,men på kvällarna så blir hon helt konstig. Hon beter sig som att hon är pååverkad av alkohol eller droger hon blir helt lullig och kan inte hålla uppe ögona typ..,jag blir bara så jävla trött för hon fattar inte vad jag säger eller vad hon själv gör o säger. Hon gör helt jättekonstiga saker. Ibland blir ja så arg på henne så att jag bara stänger in mig på mitt rum och mår skit och är skitsur på hon. Dagen efter så frågar hon vad det är och då kan jag inte med o säga allt till hon. Vad ska ja göra för att få henne att förstå vad hon gör?

Svar

Hejsan!

Eftersom du skriver att det verkar som att din mamma är påverkad och inte att du faktiskt vet att hon är det så kan jag inte utgå ifrån att det är just det som är problemet. Jag väljer att fokusera på det faktum att du mår dåligt över hur hon beter sig och att du blir arg och frustrerad. Vilket är väldigt allvarligt. När man har sådana tankar och mår som du mår så är det viktigt att ventilera de tankarna med någon, berätta för någon som kan hjälpa. Du ska inte behöva bära allt du känner själv.

Jag förstår att du tycker det är svårt att prata med din egen mamma samtidigt som hon behöver få veta hur hon beter sig och behöver förstå att du mår dåligt av att hon missköter sig. Jag vet inte varför din mamma beter sig som hon gör, kanske har det hänt något men vad det än är så är det viktigt för dig att veta att det inte är ditt ansvar att se till så hon mår bra utan tvärtom. Hon har ett ansvar över dig, att ta hand om dig och se till så att du mår bra. Kan hon inte det för att hon inte mår bra så behöver din mamma få stöd av någon. Det bästa sättet du kan visa för henne att du bryr dig är att tala om för henne att du är orolig för henne och/eller att du blir arg när hon beter sig som hon gör. Du skriver att hon beter sig bra på dagarna så det är bäst att prata med henne då. Tycker du att det är jobbigt att prata med henne kanske du kan skriva ett brev?

Om hon inte verkar förstå vad du pratar om eller om det inte blir någon skillnad vill jag uppmuntra dig till att ta kontakt med kuratorn på din skola, din skolsköterska eller varför inte en kompis föräldrar, helt enkelt någon vuxen du litar på. Du ska absolut inte bära det här själv.

Hoppas du tycker att mitt svar hjälper.

Lycka till och jag håller tummarna för dig och din mamma!

Linda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar