Frågor och svar om bråk

10 Nov 2011, 15:00 205
Annat, 0 år
Question


hej får man straffa ett litet barn typ 4-5 år gammal t.ex slänga in henne i ett rum låsa dörren tills hon blir lugn sen ta ut henne efter 5 min ??
tacksam för svar .. :)

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Inga barn ska slängas någonstans.

Är det en engångsföreteelse eller är det ngt som återkommer?

Det kan ju ibland bli bråk och hårda ord kan uttalas men som vuxen och stor har man alltid ett stort ansvar för sin ilska och hur man beter sig mot ett barn.

Det blir svårt att avgöra av din fråga hur hårdhänt detta sker men jag får intrycket av att det är för mycket och att det också är därför du reagerar.

Är man mellan 4-6 år är det extra viktigt enligt kända anknytningsteorier att man är empatisk till sitt barn, att man hittar vägar att kommunicera med barnet (interaktion) och att man som förälder hittar ett sätt att tona in känslor som barnet har. Förstå barnet. Barnet behöver inte alltid få vad det vill, men det är viktigt att man försöker förstå barnet och själv gör sig förstådd. Våld och bestraffningar är ofta obegripliga utifrån ett barns perspektiv.

Det låter inte riktigt som detta är fallet.

U

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar