Frågor och svar om samliv

14 Mar 2001, 00:00 267
Kille, 0 år
Question


Hej jag är en kille på 14 snart 15 år som tänker ha sex med min tjej...vi har typ bestämt oss för det...och nu...ja...jag vet inte HUR MAN GÖR...var man...ja jag vet inte ett skit...snälla hjälp mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Allra först vill jag upplysa dig om att du ska vara femton år fyllda för att enligt svensk lag få ha samlag med någon. Och nu till din fråga som jag har lite problem med att besvara eftersom det är svårt att veta hur lite eller mycket du vet. Men det är helt rätt att fråga när man känner sig osäker, så vi utgår ifrån att du inte vet någonting alls: Det vanligaste är att bägge tar av sig alla kläderna, oftast under kyssar och smek, för att sedan fortsätta med att kramas, kyssas och smeka varandra i ansiktet och håret, på halsen, över bröstet, på magen, över låren och kring könsorganen. Låt det få ta lite tid och berätta gärna för varandra om vad som känns bra och vad som känns mindre bra (så ni vet det till nästa gång). Ibland kan det vara bäst att bara börja med det här en gång utan att gå vidare. Ett fel som många gör i början av sin sexkarriär, är att man har alldeles för bråttom. Okey, vi går vidare. Att mycket försiktigt smeka varandra direkt på könsorganen är ofta lämpligt innan ni börjar själva samlaget. Kom ihåg att det i många fall är mycket lättare för killen att få stånd, än vad det är för tjejen att bli blöt. Därför är det bra om du som kille inte är för snabb och bara försöker ”köra på”, utan väntar lite extra och faktiskt frågar din tjej om det känns bra. Det är inte töntigt att göra det. Tvärtom anser jag att den kille som bara kör på, och inte alls är intresserad av hur det känns för tjejen är den som är töntig. Att fråga efteråt hur det var är ju för sent för att kunna ändra på någonting… Försök också att som kille ta det lite lugnt under själva samlaget eftersom killar oftast har mycket lättare att få utlösning. Din tjej hinner kanske inte med att njuta så mycket innan ditt stånd slaknar när du fått utlösning. Allra sist vill jag säga till både dig och din tjej att sexdebuten mycket sällan blir bra. Många gånger blir den dålig även om man tar det lugnt och försöker göra allting rätt. Man måste träna upp sig på att älska med en annan människa. Vissa får träna mer och vissa får träna mindre.., men alla måste träna upp sig. Ingen föds fulltränad!!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar