Frågor och svar om Ätstörningar

10 Nov 2011, 22:00 110
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år och är 167 cm lång och väger 47 kg, jag har 17.2 i BMI. Vad går gränsen för anorexia? Har jag en ätstörning? Tacksam för svar, kram!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Det är skillnad på att ha en undervikt och att ha anorexi. Idag är du underviktig men du skriver ingenting om du är det pga att du du medvetet väljer att inte äta tillräckligt.
För att ha anorexi krävs alltså att man förutom att man är underviktig även har tankar kring maten och kroppen och medvetet väljer att inte äta pga rädsla att gå upp i vikt. Då ska man söka hjälp. Detta kan du läsa mer om på http://www.abkontakt.se samt mina svar till andra drabbade.
Är det däremot så att du äter ordentligt och varierad kost och ändå inte går upp i vikt tycker jag att när man är ung så ska man se över detta. Det finns människor som har ett bmi strax under 18,5 vilket anger det lägsta normalviktsläget men ändå är friska men är man ung tycker jag man ska kolla, så man vet att allt står rätt till.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar