Frågor och svar om mobbning

12 Nov 2011, 09:00 147
Annat, 0 år
Question


Hej!

Vi har en i min klass som har väldigt dålig social kompetens. Han säger konstiga saker och överöser mig med frågor hela tiden. Nu är det så att han har börjat hänga efter den gruppen jag hänger med i klassen. Självklart blir det så att dom (mina kompisar) börjar hacka på honom. Om man ställer sig på hans sida blir jag själv kallad t.ex flicka och så vidare bara för man visar medkänsla. Oftast sitter jag helt tyst när det börjar hålla på men mår nästan illa av hur de beter sig, vi går inte i grundskolan längre, de borde ju fatta någon gång liksom! Nu börjar den här killen följa efter mig mer och mer eftersom han märker att jag är den som inte driver så mycket med honom och han är så otroligt jobbig! Jag behöver ofta be honom att vara tyst. Mina kompisar börjar kolla mig killensnamn-magneten. Vad ska jag ta mig till? Det är ju mina kompisar som gör fel men jag vill ju inte förlora dom och bli tvungen att sitta med den här killen i 3 år och lyssna på hans konstiga frågor! (OBS! det är inte så allvarligt att killen verkar ta så väldigt illa upp så att han blir jättearg men man märker att han blir irriterad men ofta fattar han inte att dom driver med honom) Att gå till en lärare är inget alternativ!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Mycket intressant läge du har hamnat i. Såhär är det gällande mobbning, en mobbare har alltid medlöpare och passiva mobbare, det vill säga alla personer som är i mobbarens grupp är också delaktig i mobbningen som sker mot killen. Du kanske inte tror killen tar åt sig, men jag lovar han gör det innerst inne egentligen. Vad är det för konstiga frågor egentligen? Finns det verkligen konstiga frågor eller är de bara lite speciella och udda? Vad är det som är så farligt med dessa frågor? Alla har en mänsklig rättighet att få vara den man är och ingen har rätt att påpeka att den och den personer gör "fel". För vad är fel egentligen? Det är bara en norm man satt upp i sin omgivning om vad som är okej. Dom som vågar bryta dom normerna är dom som har mer mod än vad mobbaren har och dom ska bli behandlade precis som alla andra.

Jag tycker du ska tänka ett steg till, du erkänner själv att dina kompisar agerar fel, men du agerar precis lika dumt och illa mot killen som dom andra, trotts att du inte säger så mycket dumma saker. I mobbning är faktiskt publiken det värsta, dom som ser men väljer att inte agera och säga ifrån till mobbaren, dom är riktigt fega och dom skrattar i bakgrunden och det går rakt in i själen dom skratten. Min tanke är, hur kan en bra och vettig vän agera så elakt mot en person? Är det inte bara ytlig vänskap men som du tror är djupare? Jag skulle råda dig att markera mot dina vänner att du aldrig mer accepterar deras beteende mot killen, slutar dom inte ska du heller inte hänga med dom. Så länge man inte försvarar den utsatte (killen) så är man själv delaktig i mobbning. Du kanske inte tolkar detta som mobbning, men det gör killen kan jag lova dig och går inom utfrysning den psykiska som är den värsta av alla former.

Man behöver inte alltid vara vän med den utsatte, men att visa att man bryr sig är viktigt, den behöver få stöd ifrån omgivningen. Men alla har rätt till att bli behandlade precis som alla andra. 2/3 mobbnings anmälningar som kommer in handlar om att den utsatte själv får skulden till att vara orsaken till mobbning. I detta fall lägger ni skulden på den utsatte, den beter sig fel, den följer inte strömmen, den frågar jobbiga frågor, men i själva verket är det ni själva som har problem om man inte kan acceptera en sådan person.

Försök tänk dig in i om du skulle varit i killens roll och han skulle varit i din roll nu, vad hade du önskat din omgivning hade gjort? knappast börja hacka på dig om att du ställer "fel" frågor och fryst ut dig. Grupptyck är enormt stor orsak till detta beteende just nu och att våga gå emot vad alla andra gör och tycker är mycket modigare. Jag tror heller inte den där killen är så dålig som man kan tro, jag tror han är en riktigt fin kille innerst inne men att han aldrig fått chansen att få någon som vill vara med honom. Om jag hade varit killen nu så hade jag också börjat dra mig mer och mer till dig än till hela gruppen. Du visar nämligen att du vill inte att dom ska bete sig så, men samtidigt så vågar du inte ta steget fullt ut och markera mot dina vänner, sånt märks.

Alla kan självklart inte umgås med alla, men att ha grundtanken om att dom som vill vara med ska även få fara det, för tänk om alla i hela din skola skulle tänka så som ni gör, hur skulle man då kunna få vänner? Tänk dig situationen när en hel skola är helt emot dig och hatar dig. Ju fler som vågar markera mot mobbaren att mobbarens beteende är fel, ju svagare blir mobbaren, så det krävs att någon markerar! Prata ensamt med killen när ingen ser och berätta hur du känner och tänker kring situationen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar